Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Internetstiftelsen: Så får väljarna politisk information

Publicerad: 5 april 2022, 07:37

Foto: Lise Åserud/NTB

Radio, tv och nyhetstidningar är fortfarande viktigast när väljarna tar del av politisk information. Sociala medier med Instagram i spetsen har större betydelse hos yngre. Det visar en rapport från Internetstiftelsen.

Ämnen i artikeln:

InternetSociala medierSenaste nytt

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Internetstiftelsen har genom intervjuer med drygt 3 000 personer undersökt hur vi tar del av politisk information på nätet.

Enligt Internetstiftelsens rapport tar nio av tio över 18 år dagligen emot politisk information på nätet. Traditionella medier som tv, radio och dagstidningar bedöms fortfarande som viktigast av dem som svarat på enkäten. Nyhetsinslag och artiklar är också den vanligaste formen när man tar till sig politisk information.

Men bland dem som i höst kommer att rösta för första gången har även sociala medier en relativt stor betydelse. I den kategorin tar fyra av tio dagligen emot politiskt innehåll den vägen. Sex av tio förstagångsväljare ser sociala också medier som en viktig källa för politisk information.

Facebook är den sociala medieplattform som har störst förtroende totalt sett. Bland förstagångsväljarna är dock Instagram den klart viktigaste informationskällan om politik bland de sociala medierna. 46 procent i den gruppen ser den som viktig.

Men när det gäller tilltro till informationen har traditionella medier som tv, radio och nyhetstidningar en överlägsen ställning. 67 procent anser exempelvis att större delen eller nästan allt av innehållet med politisk information i tv är pålitligt. För Facebook är motsvarande andel 4 procent.

Under det senaste året har 7 procent av de internetanvändare som svarat på enkäten utsatts för hård kritik, hat eller hot när de uttryckt en politisk åsikt på nätet. Hela 21 procent uppger att de avstått från att delta i det politiska samtalet på nätet eftersom de vill undvika att utsättas för detta.

Drygt en tredjedel känner stor oro för att utländska stater/myndigheter kommer att använda nätet för att påverka valet i höst. Drygt hälften känner samma sak när det handlar om falsk eller vilseledande information.

Internetstiftelsen är oberoende och ansvarar bland annat för toppdomänen .se.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev