Digitalisering
Fackförbund varnar: Dåliga villkor för ingenjörer bromsar digitaliseringen
Publicerad: 26 januari 2023, 06:00
Om kommunerna inte lyckas locka ingenjörer finns risk att den gröna omställningen bromsar in, enligt Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer. Foto: Sveriges Ingenjörer, Janerik Henriksson/TT
Kommuner och regioner får svårt att rekrytera den kompetens som behövs för att klara digitaliseringen och klimatomställningen. Det menar Sveriges Ingenjörer, som undersökt hur medlemmarna ser på sina karriärmöjligheter i offentlig sektor.
Rapporten från fackförbundet Sveriges Ingenjörer visar att endast 46 procent av de offentliganställda medlemmarna upplever att de har goda karriärmöjligheter. Det kan jämföras med privat sektor där motsvarande siffra är 61 procent. Minst nöjda är de som jobbar i kommuner och regioner. Sammanlagt 53 procent har svarat att möjligheterna till karriärutveckling är ”inte så goda” eller ”inga alls”.
Även löneläget ger de privata arbetsgivarna ett försprång. Enligt rapporten ligger ingångslönerna på ungefär samma nivå, men efter 20 år i yrket har ingenjörer som arbetar i offentlig sektor halkat efter med 10 000 kronor i månaden.
Arbetslösheten bland förbundets medlemmar är 0,8 procent och konkurrensen om erfarna ingenjörer är redan hård.
– I ett läge där arbetslösheten är så låg som den är för våra medlemmar finns ingen pool av arbetslösa ingenjörer att rekrytera. Den offentliga sektorn måste konkurrera med privata arbetsgivare, och där befinner de sig i ett underläge, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.
Rapporten lyfter även hur större pensionsavgångar väntar i kommuner och regioner, då 40 procent av ingenjörerna är över 50 år. Samtidigt behövs satsningar på digitalisering och grön omställning de kommande åren. Lyckas kommuner och regioner inte rekrytera den kompetens som behövs riskerar det att bromsa den tekniska utvecklingen.
– Rätt många satsningar görs på den privata sidan runt Göteborg och norra Sverige. Där har kommuner och regioner nog svårare att rekrytera folk då den privata sektorn letar med ljus och lykta och suger upp alla, förklarar Johan Kreicbergs.
Att kommuner och regioner i framtiden köper mer tjänster från den privata sidan ser Johan Kreicbergs inte som en lösning.
– Det kan tänkas att den privata sektorn är intresserad, men en betydande del av det jobb som ska göras är inte lätt att lägga ut på någon annan. Det här är inget som vi undersökt nu, men jag är tveksam till att allt kan lösas med privata entreprenörer, säger han.
Bortsett från löneökningar är den främsta lösningen att arbetsgivarna erbjuder mer flexibla arbetsvillkor, menar Sveriges Ingenjörer. Att kunna erbjuda distansarbete, att erbjuda timbankar och att korta arbetstiden för medarbetare som behöver det under en period är några lösningar som föreslås.
LÄS MER: Utvärdering: Borlänge sparar miljoner på distansarbete – ”Finns många fördelar”
LÄS MER: Ledarskapsforskaren: Chefens tre utmaningar i hybridarbetslivet
LÄS MER: ”Arbetsgivare som backar tillbaka nu kommer tappa personal”