lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Fack kräver insyn i robotbeslut

Publicerad: 27 juli 2021, 08:21

Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers kräver nationell reglering av automatiserat beslutsfattande i kommuner och regioner.

Foto: Nils Jakobsson/Magnus Länje

Utredningen som vill ge kommuner rätt att låta robotar fatta beslut får nu hård kritik av Akademikerförbundet SSR, som ser risk att algoritmerna blir en ”svart låda”.

Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenRobotiseringFörsörjningsstöd

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


I slutet av mars föreslog en utredning att kommuner och regioner inte bara ska kunna automatisera sin handläggning utan även låta robotar fatta vissa beslut, till exempel kring bygglov eller försörjningsstöd. 

Det är en förändring som Sveriges Kommuner och Regioner drivit på för att få till, men som Akademikerförbundet SSR ser med oro på. När utredningen nu är ute på remiss deklarerar ordföranden Heike Erkers i en debattartikel i Dagens Nyheter att förbundets remissvar kommer att vara synnerligen kritiskt. 

LÄS MER: Kommuner kan få klartecken för robotbeslut 

Förbundet kräver att kommuner som använder sig av robotbeslut ska kunna visa hur algoritmerna fungerar, på ett sätt som var och en kan begripa. 

I en intervju i P1-morgon utvecklar Heike Erkers Akademikerförbundets syn på automatiserat beslutsfattande och kräver såväl insyn som statlig reglering.

– Det är fullständigt orimligt att man genomför ett så stort systemskifte utan någon form av nationell reglering. Det kan inte vara upp till 290 enskilda kommuner att helt själva få bestämma hur man ska reglera det och också vara i händerna på de externa konsultföretagen som har kompetens och kunskap om det här, säger Heike Erkers till P1-morgon.

Flera kommuner har redan automatiserat handläggningen av vissa ärenden, men Trelleborgs kommun är den enda som också låter algoritmstyrda robotar fatta beslut. Akademikerförbundet har begärt att Trelleborgs kommun ska visa hur grunden för dessa beslut om försörjningsstöd ser ut, men anser sig inte ha fått tillfredsställande svar. 

Dagens Samhälle har dock kunnat beskriva hur roboten fungerar, genom att begära ut koden som styr robotbesluten. Det visade sig då att den även innehöll personuppgifter, vilket fick kommunen att anmäla läckan till dåvarande Datainspektionen (numera Integritetsskyddsmyndigheten).

LÄS MER: Känsliga uppgifter spreds via kod till biståndsrobot 

Trelleborgs kommunstyrelseordförande, Mikael Rubin (M), ser dock inga problem med robotbesluten kring försörjningsstöd.

– I vissa kommuner får man vänta ett par veckor på besked om man får försörjningssöd eller inte, men i Trelleborg får man svar inom 24 timmar och sedan ett möte med en arbetsmarknadssekreterare för att skaffa sig ett jobb. Det är snabbheten och servicen för invånarna som är viktigast och det finns absolut inget negativt i detta över huvud taget, säger Mikael Rubin till P1-morgon. 

Akademikerförbundet SSR har enligt Heike Erkers inget emot att digitala lösningar frigör exempelvis socialsekreterare från administration och rutinmässig handläggning, men anser att det krävs lagstiftning som garanterar offentlighetsprincipen och den enskildes rättssäkerhet.

Men rättssäkerheten är tillgodosedd, anser Mikael Rubin.

– Vi har ett system i Sverige där man kan överklaga beslut som inte går ens väg och det går att göra även i de här fallen, säger han till P1-morgon.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev