Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Efter överklagan – tillåter ledamöter på plats

Publicerad: 17 februari 2021, 08:57

Roger Larsson (KD), Zenita Bäck, kommunstyrelsens ordförande, och Roland Jonsson (obunden).

Foto: Yderstigs bild, Torsby

“Jag vill ha en laglighetsprövning”. Det säger Roger Larsson (KD), en av de två ledamöter som överklagat Torsbys digitala fullmäktige. I väntan på dom backar kommunledningen och tillåter fysiska möten.


Sedan pandemin bröt ut har Värmlands 16 kommuner infört digitala kommunfullmäktigesammanträden. Men i Torsby råder en politisk strid om huruvida det är lagligt eller ej.

Två ledamöter, Roger Larsson (KD) och Roland Jonsson (politisk vilde) har överklagat besluten att de inte fått delta fysiskt på möten till förvaltningsrätten.

– Jag läste lagen. Och som jag tolkar den kan vi inte göra som vi har gjort. Då bryter vi mot lagen, säger Roland Jonsson.

De båda överklagade efter kommunfullmäktiges sammanträden den 14 december. Innan det ordinarie sammanträdet hölls ett extra om arbetsordningen.

Där beslutades bland annat att ordföranden på respektive kommunfullmäktige, kommunstyrelse och nämnderna beslutar om närvaron får vara fysisk eller ska ske på distans.

– Ordföranden fick möjligheten att neka en ledamot att delta fysisk. Enligt mitt sätt att tyda lagen är det olagligt och därför vill jag ha en laglighetsprövning, säger Roger Larsson.

– Lagen säger att det ska vara ett fysiskt möte och den som ska delta digitalt ska anmäla sig. Det är en demokratiskt fråga, säger Roland Jonsson.

Varför fungerar digitala möten i 15 av länets kommuner men inte i Torsby?
– Det beror på att i de andra kommunerna skiter de i om det fungerar eller ej, säger Roland Jonsson och fortsätter.

– Många fritidspolitiker är värdelösa och sitter bara av sina möten, och då spelar det ingen roll om tekniken fungerar.

Både Roland Jonsson och Roger Larsson har yrkat om inhibition, verkställighetsförbud, men fått avslag.

Så på måndag den 22 februari hålls kommunfullmäktigesammanträde i Torsby. Kommunledningen har backat och ledamöterna har nu möjlighet att vara med på plats på fullmäktigemötet.

– Vi inväntar dombeslutet från förvaltningsrätten och då ger vi möjligheten att vara med fysiskt och digitalt, säger Zenita Bäck (S), ordförande i kommunfullmäktige till SVT Värmland.

Erik Pettersson

Reporter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev