Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Digitala sjukhusbesök populärt under pandemin

Publicerad: 12 februari 2021, 10:14

Akademiska sjukhuset i Uppsala har tagit emot fler videobesök än någonsin.

Foto: Christine Olsson/AP/TT

Pandemin har gjort att antalet videobesök inom vården har ökat kraftigt på olika håll i landet.


Ämnen i artikeln:

Nätläkare

På Akademiska sjukhuset i Uppsala har antalet digitala besök skjutit i höjden. Förra året gjordes 14 700 videobesök, att jämföra med 453 året dessförinnan, rapporterar Upsala Nya Tidning. Främst är det inom psykiatrin som ökningen har skett, men även barnsjukhuset har haft en stor ökning.

– Vi hade inte varit i närheten av den här utvecklingen utan pandemin. Samtidigt är det inte ovanligt att utveckling inom vården drivs av oförutsedda händelser. Tur i oturen var att vi ändå förberett en utveckling med digitala besök, säger Åsa Törnkvist, biträdande verksamhetschef för psykiatri på sjukhuset, till tidningen.

Hon tror att ökningen till stor del kommer att hålla i sig, och att internetbaserad behandling blir vanligare.

Inom psykiatrin har vi exempelvis behandlingsprogram för depression och social ångest, där vi blandar egenarbete och kontakt med behandlare, säger hon till UNT.

På flera håll i landet har sjukhus och regioner ställt om till digitala besök i takt med att fysiska patientbesök blivit svårare. På många håll fungerar det bra.

Det är ett extra verktyg i verktygslådan som man kan använda på selekterade patienter. Och för den gruppen kan det vara ett bättre alternativ än att de kommer hit, sade ST-läkaren Dennis Sulander vid Universitetssjukhuset i Linköping till Läkartidningen tidigare i år.

TT Nyhetsbyrån

Ämnen i artikeln:

Nätläkare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev