söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Digital självhjälp kan ge vinster för patienterna – och regionerna

Publicerad: 5 juli 2022, 07:46

”Vi ser att primärvården är väldigt intresserad av det här arbetssättet”, säger Göran Henriks i Region Jönköpings län.

Foto: Johanna Svensson

Hur kan digitaliseringen av vården ge mervärde åt patienterna och inte bara åt företagen och regionerna? Den frågan ställer sig utvecklingsdirektör Göran Henriks i Region Jönköpings län. ”Vi måste bli bättre på samspelet med invånarna”, säger han.

Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings länDigitaliserad vårdLäkarePrimärvårdSjuksköterskorSenaste nytt

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Region Jönköpings län är arrangör för seminariet ”Innovation, teknologi och relationer för starkare välfärd” under Almedalsveckan.

En lite kaxig rubrik – varför valde ni just det namnet?
– Jag tycker att man behöver problematisera digitaliseringen av vården. Digitaliseringen bör ge patienterna ett mervärde, inte bara företagen och regionerna. Men hur hittar man ett win-win-förhållande i de här frågorna? säger Göran Henriks.

Region Jönköpings län vill lyfta detta på dagordningen.

– Så att vinsten också går tillbaka till patienterna.

Inbjudna till seminariet är bland annat den privatdrivna online-vårdgivaren Doktor 24 och Bra liv nära, som är regionens egen och helt digitala vårdcentral. När vårdcentralen startade 2015 var det den första offentligt finansierade primärvårdsaktör som erbjöd digitala vårdmöten. Videomöten är ett vanligt sätt att möta patienterna.

Under det senaste halvåret har regionen satsat på speciella projektledare som reser runt på vårdcentralerna och undersöker om det går att få till fler digitala vårdmöten mellan patienter och läkare och/eller sjuksköterskor.

– Vi ser att primärvården är väldigt intresserad av det här arbetssättet, vilket inte alltid har varit fallet tidigare, säger Göran Henriks.

Han förklarar att regionen nu strävar efter att gå vidare till nästa steg i digitaliseringen. Det handlar om att ta tillvara invånarnas egna förmågor och kunskaper.

LÄS MER: Norrtälje digitaliserar rehabiliteringen – ”Enorma vinster”

Regionen var en gång först ut med självdialys, det vill säga att patienter utför sin egen behandling vid till exempel svår njursvikt utan att vara beroende av assistans från hälso- och sjukvårdspersonal.

– Vi har lyckats stötta patienterna till självhjälp i icke-digitala sammanhang. Nu vill vi accelerera liknande digitala stöd.

Hur ska det gå till?
– Nu frågar du hur man ska göra. Vi har inte strukturerna för det ännu. Men vi vill utforska detta.

Göran Henriks tror att det kan handla om att ge mer stöd inom socialpsykologiska områden. Det kan i sin tur kräva att fler yrkesgrupper involveras tydligare i vården, exempelvis hälsocoacher som vägleder individer till ett hälsosammare liv.

Vilka vinster ser du med en sådan utveckling?
– Att vi kan få våra verksamheter att ta tillvara patienternas egna förmågor på ett annat sätt. Vi – och alla regioner – måste bli bättre på samverkan med patienterna.

Och vilka är hindren?
– Har man investerat i en kompetensstruktur tar det tid att byta till en ny.

LÄS MER: Skarp kritik: SKR digitaliserade vården efter konsultbolags agenda 

LÄS MER: E-hälsoexperten: ”Nu är ett gyllene tillfälle att bli konkret”

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev