Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Den moderna kommunen kräver flexibel IT

Landets kommuner står inför en transformation av organisation och arbetssätt, där IT har en central roll att fylla. Vi behöver därför lyfta blicken för att se hur och var modern IT-teknik kan spara skattepengar och bidra till modernare arbetssätt i kommunerna.

Publicerad: 3 mars 2015, 10:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

It

I dag sker mer och mer av en kommuns arbete i projekt och med människor från olika förvaltningar och verksamheter, som måste kunna samarbeta flexibelt över de organisatoriska gränserna. En kommun har ofta varit hänvisade till traditionella och ibland rent av föråldrade IT-lösningar vilket gjort detta arbete onödigt svårt, ineffektivt och därigenom dyrt.

När en ny projektgrupp eller avdelning ska sättas i arbete behöver den snabbt få tillgång till rätt information. Behoven kan omfatta demografisk och miljödata, ritningar och planer, rapporter, protokoll och annan information som genereras löpande från olika förvaltningar, den politiska styrningen eller kommunens invånare.

Förutom att stödja nya sätt att arbeta, organisera och leda arbetet och genomföra smartare analyser av kommunens data så kan moderna IT-lösningar också påverka kommunens allmänna driftskostnader. Det första jag tänker på är bland annat lokalkostnader då kostnader för kontor och andra lokaler är ofta en verksamhets största enskilda kostnad. Ny teknologi kan möjliggöra att en verksamhet kan anpassa sina lokalbehov bättre genom att skapa möjligheter för en utökad flexibilitet och mobilitet i arbetet. Vi jobbar ju alla med att få ihop balansen mellen det viktigaste i livet, våra barn och vår familj, och det ansvar vi har på jobbet.

IT-lösningar där alla program och data ligger centraliserat någon annanstans än på den enskilda datorn, så kallade virtuella applikationer eller skrivbord, har funnits länge på marknaden men inte varit anpassade för alla tjänster eller applikationer. Kommuner har därför varit tvungna att fortsätta att investera i äldre IT-arkitektur för att säkert och snabbt kunna lösa dessa utmaningar, tyvärr ofta på bekostnad av användarnas behov av mer moderna arbetssätt som stödjer flexibilitet och mobilitet.

Ett exempel är applikationer och data som kommunens medarbetare haft tillgängligt på sina kontor har inte varit tillgängligt ute på fältet, eller behovet av att enkelt och säkert kunna arbeta hemifrån. Ett annat exempel är till exempel omläggning av schemalagda arbeten för fältpersonal vid sjukdom eller annan störning.

Tekniken har dock i dag utvecklats betydligt längre än vad de flesta är medvetna om i Sverige. Jag ser ofta exempel på hur man försöker lösa moderna problem med gammal arkitektur eller gamla kända verktyg när jag reser runt och besöker kommuner och landsting. I dag med modern centraliserad IT-arkitektur med virtuella skrivbord och applikationer kan man möjliggöra ett mer effektivt utnyttjande av IT-investeringar och arbeta mer effektivt för alla applikationer, där rätt information omvandlas till rätt kunskap, i rätt tid.

Data som i dag blir liggande eller är svåråtkomliga, på grund av existerande IT-miljö, innebär i praktiken att kommunen förlorar skattepengar potentiellt felaktiga beslut eller omfattande förseningar. Tyvärr blir resultatet att kommunens innevånare blir lidande av dessa brister genom sämre service och högre avgifter.

Däremot måste man förstå att alla inte känner sig bekväma med den nya tidens lösningar för IT och den moderna IT-arkitektur som håller på att revolutionera vårt konsumerande av IT-tjänster. Men vi har också ett ansvar att ifrågasätta dagens IT-miljö och kräva förändring och nyskapande.

Under de senaste 20 åren har kommunernas IT genomgått stora förändringar, ändå är det mesta ogjort. Vi behöver höja våra blickar och se hur kommunens och landstingens IT-lösningar bidrar till att hela verksamheten blir mer effektiv och bättre för både medarbetare och innevånare.

Daniel Lindkvist, Sverigechef, Citrix

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

It

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev