Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Amerikansk molntjänst vållar strid i Blekinge

Publicerad: 17 februari 2022, 11:41

Enligt Regionstyrelsens ordförande Lennarth Förberg (M) finns det just nu inga alternativ till att fortsätta använda Microsofts tjänster.

Foto: Region Blekinge, Mostphotos

Regionpolitikern Björn Nurhadi (SD) överklagar Region Blekinges beslut att förlänga avtalet om molntjänster med Microsoft. Enligt regionstyrelsens ordförande Lennarth Förberg (M) har man inget val trots att tjänsterna riskerar att bryta mot GDPR.

Ämnen i artikeln:

MolntjänsterEUIt-säkerhetRegion Blekinge

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Region Blekinges avtal med Microsoft löper ut den sista februari och regionstyrelsen har därför beslutat att förlänga det, rapporterar P4 Blekinge. Björn Nuhradi (SD), gruppledare och ledamot i regionstyrelsen, överklagar beslutet eftersom han anser att det strider mot EU:s dataskyddsförordning GDPR. 

 – Det här beslutet innebär att vi riskerar att personuppgifter om Blekingebor överförs till länder utanför Europa. Patientuppgifter och andra personuppgifter ska inte spridas till andra länder runt om i världen utan de ska hållas i Blekinge, säger Björn Nuhradi till P4 Blekinge. 

Regionstyrelsens ordförande Lennarth Förberg (M) medger att han inte kan garantera att molntjänsterna från Microsoft inte bryter mot lagen genom att uppgifter kan föras över till USA. Men enligt honom har regionens tjänstemän gjort bedömningen att det i dagsläget inte finns några alternativ som regionen kan byta till. 

– Det känns inte alls bra. Men det skulle kännas mycket värre om vi inte kunde bedriva vår sjukvårdsverksamhet eller vår kollektivtrafik, säger Lennarth Förberg till radiokanalen. 

LÄS MER: Lilla Edet satsar på egen molntjänst – så gör kommunerna efter varningarna 

LÄS MER: SKR: Så bör kommuner tänka kring molntjänster

LÄS MER:  Molntjänster: ”Vi har inte lyxen att förhålla oss till listan”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev