onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Alliansen: Så tänker vi digitalisera skolan

2015 måste vi på allvar se datorer som ett lika självklart verktyg som penna, papper och räkneböcker. Precis som i Norge och Danmark måste vi nu fylla datorerna med innehåll för att på så sätt säkerställa skolans utveckling, framtid och likvärdighet. Det är dags att digitalisera skolan.

Publicerad: 15 juni 2015, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nu presenterar Alliansen nya förslag för att digitalisera skolan.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

ItInternetLäromedelElevdatorer

Skolavslutningarna står för dörren och det är dags för ett välförtjänt sommarlov för Sveriges elever. När de återvänder till hösten vill vi att de kommer tillbaka till en skola som präglas av kvalitet och likvärdighet. Tyvärr är har skolan länge varit ett eftersatt område i frågan om digitalisering. Det finns stora skillnader i graden av digitalisering mellan olika skolor. En digital klyfta har växt fram.

Nu presenterar Alliansen därför nya förslag för att digitalisera skolan. I Danmark och Norge görs redan nationella satsningar för att få upp användningen av digitala verktyg i skolan. Ny forskning visar att elever i skolor som ligger i framkant med ny teknik presterar bättre på de nationella proven. Men det gäller bara så länge lärarna också får rätt utbildning.

För att säkerställa att alla elever får samma förutsättningar till en modern kunskapsskola vill Alliansen se en digital strategi för skolan och ett råd av experter för skolans digitalisering. Vi föreslår att Skolverket får i uppdrag att ta fram den nationella strategin utifrån följande fokusområden:

• Nya hjälpmedel för eleverna

Forskning visar att elever når bättre kunskapsresultat hos de elever som får använda digitala läromedel i sitt arbete.

• Lärare med digital kompetens

Alla lärare ska kunna vidareutbildas i hur man integrerar den nya tekniken i undervisningen.

• Uppkopplade klassrum

Alla klassrum behöver datorer och nätverk. Varje skola behöver rätt kompetens för att hålla den digitala infrastrukturen uppdaterad.

• Framtidsinriktade rektorer

Våra rektorer måste få den kunskap de behöver för att leda digitaliserade skolor. Rektorsutbildningen bör utvecklas och ett digitalt rektorslyft riktat mot befintliga skolledare behöver genomföras.

• Ett expertråd för skolans digitalisering

Alliansen vill också tillsätta ett expertråd för skolan som samarbetar med Skolverket när man tar fram den nya strategin. Det kan handla om forskare, skolexperter, utvecklare av digitala skolmaterial och program och representanter från andra länder som redan börjat digitalisera sina skolor.

Camilla Waltersson Grönvall, utbildningspolitisk talesperson (M)

Christer Nylander, vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott (L)

Ulrika Carlsson, utbildningspolitisk talesperson (C)

Annika Eclund, utbildningspolitisk talesperson (KD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev