tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Vi är inte rädda för en granskning av vården

Ilmar Reepalus välfärdsutredning bör läggas ner och ersättas av en helt ny utredning. En som på allvar tar sig an frågan om hur vi kan utveckla välfärden och valfriheten och göra all vård och omsorg transparent. Och stoppa oseriösa eller inkompetenta vårdgivare oavsett om de är privata eller offentliga.

Publicerad: 31 mars 2016, 08:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi måste bli bättre på att mäta och redovisa kvalitet. Den informationen måste både politiker och den allmänhet som ska välja vård eller omsorg ha.


Ämnen i artikeln:

Offentlig sektorVälfärdstjänsterVälfärdPrimärvårdAkutsjukvårdPrivat drift

I en intervju i pappersupplagan av Dagens Samhälle (24 mars) får statens välfärdsutredare Ilmar Reepalu det att låta som om Vårdföretagarna räds en granskning av branschen.

Han tolkar vår slutsats att Reepalu-utredningen bör läggas ned som att vi säger nej till allt utredande, som om vi ägnar oss åt någon sorts skumraskverksamhet som inte tål dagens ljus.

Inget kan vara mer fel, och det vet Ilmar Reepalu. Vårdföretagarnas ståndpunkt är att det krävs en betydligt bättre transparens när det gäller välfärden, oavsett utförare.

Vi måste bli bättre på att mäta och redovisa kvalitet. Den informationen måste både politiker och den allmänhet som ska välja vård eller omsorg ha.

Den ekonomiska transparensen måste bli bättre. Det måste bli lättare att avgöra om en utförare är långsiktig och har muskler att klara en tillfällig förlust i en verksamhet.

Det måste bli lättare att se vilka som äger ett välfärdsföretag. Ett nystartat företag har inga gamla meriter att gå på, men har ägaren kompetens och ett förflutet utan anmärkningar är det en bra indikation.

Slutligen måste transparensen också gälla anställningsvillkoren. Om medarbetarna ska kunna leverera en bra vård krävs en seriös arbetsgivare.

Vi är de första att erkänna den förtroendeklyfta som finns mellan allmänheten och de privata vårdgivarna. Där finns en oro för att vårdföretagen fuskar med kvaliteten, smusslar med skattepengarna och missköter sig som arbetsgivare.

Reepalu hänvisar till en undersökning från SOM-institutet som visade att det bland samtliga riksdagspartiers sympatisörer fanns en majoritet mot vinstutdelning. Det är visserligen en gammal mätning, SOM-institutet har senare uppmätt en förskjutning i opinionen där denna majoritet blivit en minoritet i de fyra allianspartierna.

Men likväl är en majoritet av väljarna osäkra på om de vinstdrivande vårdföretagen sköter sig. Eftersom Reepalu och hans kansli har alla möjligheter att ta reda på hur det ser ut med kvaliteten, skatterna och jobbvillkoren borde en seriös utredning börja där.

Steg två måste bli att se till att dessa fakta redovisas för allmänheten på ett smart sätt, så att osäkerheten kan undanröjas – och de oseriösa aktörerna väljas bort.

Men i stället väljer Reepalu att mot bättre vetande gå vidare med försöken att strypa möjligheterna att driva vård i ett aktiebolag. Han till och med antyder att kvalitetskontroller är för dyrt – som om offentligt producerad vård inte behöver följas upp!

Det är därför Vårdföretagarna menar att vi måste få en helt ny utredning. En som på allvar tar sig an frågan om hur vi kan utveckla välfärden och valfriheten, göra all vård och omsorg transparent och stoppa oseriösa eller inkompetenta vårdgivare oavsett om de är privata eller offentliga.

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef Vårdföretagarna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev