lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Mats Reimer: Väntar fortfarande på kommunens ursäkt

Det är inte skamligt att med goda avsikter göra fel, men det är skamligt att inte ta ansvar för fel som har begåtts, skriver Mats Reimer i en slutreplik till Karin Pleijel, ordförande i utbildningsnämnden i Göteborg.

Publicerad: 19 april 2016, 11:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är glädjande att någon företrädare för Göteborgs kommun äntligen vill debattera användningen av humbugmetoden faciliterad kommunikation, men självkritiken saknas, skriver Mats Reimer.


Ämnen i artikeln:

FunktionsnedsättningFunktionsvariation

Replik. Det är glädjande att någon företrädare för Göteborgs kommun äntligen vill debattera användningen av humbugmetoden faciliterad kommunikation (FC), där en utvecklingsstörd elevs kommunikation kidnappas genom att en ”facilitator” använder elevens finger för att skriva på tangentbordet. Må vara att det sker i god tro när facilitatorn inte förstår vad som egentligen sker, på samma sätt som min mormor på allvar trodde att slagrutan kunde finna vatten. Men överallt där FC har prövats har konsekvenserna blivit falska anklagelser om övergrepp. Det har skett i USA, i Australien, i Storbritannien, i Köpenhamn och så även i Göteborg.

Uppenbarligen tänker inte Göteborgs kommun framföra någon ursäkt till de som drabbats av falska anklagelser om övergrepp, och det verkar som om kommunen egentligen inte tappat tron på metoden; man synes fortfarande tro att den kan användas för äkta kommunikation. Det är sant att ingen av gymnasiesärskolorna i dag öppet använder FC, men som framgick av radioprogrammet Kaliber i P1 används metoden i smyg.

Att Göteborg officiellt slutat med FC beror, precis som Karin Pleijel skriver, enbart på att Skolinspektionen till sist förbjudit metoden. Det räckte alltså inte med att Sahlgrenskas experter i flera år varnade för den eller att Socialstyrelsen avrådde från den. Först i och med ett uttryckligt förbud fogade gymnasiesärskolan sig. (Inom parentes kan nämnas att Skolinspektionens förbud bara gäller i skolans värld, flera antroposofiska vårdhem fortsätter använda FC.)

Men det var gymnasiesärskolan som tog initiativet till att eleverna skulle börja med FC. Skolan hade personal som utbildade anställda och föräldrar i metoden, och man skickade pedagoger på studieresa till en skola Danmark där metoden användes.

Den som läser Karin Pleijels text finner inte ett spår av självkritik eller någon som helst insikt om att man faktiskt har skadat elever och deras familjer genom att fabricera digitala budskap i elevens namn. Det är inte skamligt att med goda avsikter göra fel, men det är skamligt att inte ta ansvar för fel som har begåtts, även om det skedde i god tro.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Reimer

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev