Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Vänstern tom på idéer som får hemtjänsten att trivas

Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm påstår att den satsar på de som tjänar minst genom att höja lönerna. Samtidigt som man glömmer bort den skattehöjning som särskilt drabbar denna grupp.

Publicerad: 27 augusti 2015, 10:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Majoriteten höjer lönerna för de som tjänar minst, men glömmer att berätta om skattehöjningen som slår mot samma grupp.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

HemtjänstStockholmModeraternaLönebildningSkatter

REPLIK. ”Nu höjer vi lönerna för de som tjänar minst” berättar Clara Lindblom, samtidigt som ett inlägg där en hemtjänstmedarbetare berättar om sin stressade vardag sprids som en löpeld på Facebook. Borgarrådet glömmer samtidigt att berätta att denna yrkesgrupp särskilt utsätts för den skattehöjning som majoriteten snabbt drivit igenom.

2 500 kronor mer per år i skatt för en familj med de vanligaste yrkena såsom undersköterska och försäljare, bara det första året med den rödgrönrosa majoriteten.

Clara Lindblom och Vänsterpartiet ville dessutom höja skatten nästan det dubbla, och nya skattehöjningar är att vänta. Alliansen har välkomnat inriktningen på att höja de lägsta lönerna, men vi påpekar också det paradoxala i att Vänsterpartiet varit de största kritikerna för jobbskatteavdraget som just inriktat sig på de som tjänar minst.

När Malin Åkerström skriver om sin jobbsituation på Facebook som hemtjänstmedarbetare är det många, med allt rätt, som har engagerats och berörts.

Det är uppenbart att biståndsbedömningen måste reformeras för att säkerställa att äldre får vård efter behov samt att detaljregleringen minskar för vårdyrken såsom inom äldreomsorgen.

När man är ute och besöker hemtjänstverksamheterna är en mycket vanlig synpunkt från såväl personal som äldre att man vill vårda/få vård från samma person. För att öka kontinuiteten har Moderaterna föreslagit en kontinuitetsbonus som särskilt ska syfta till att schemaläggningen prioriterar att personalen ska kunna besöka samma personer.

Det ökar möjligheterna att upptäcka ett förändrat vårdbehov, det ökar tryggheten för äldre och kan också förbättra medarbetarnas arbetssituation.

Den rödgrönrosa majoriteten har motsatt sig detta förslag i äldrenämnden, med förklaringen att kontinuiteten snarare är för hög inom Stockholms äldreomsorg. Det är verklighetsfrånvänt och går emot aktuell forskning från Stockholms läns äldrecentrum.

Detta tillsammans med ideologiska återkommunaliseringar av fungerande äldreboenden samt att man i stadsdelar gör besparingar inom biståndsbedömningen för att få ekonomin att gå ihop.

Stockholm kan mer. Det är bra med satsningar för att få upp lönerna, men de konkreta förslagen för att uppmuntra fler att få ett jobb, och att stadens medarbetare ska trivas på sina yrken ekar tomt från den rödgrönrosa majoriteten.

Det behövs en politik som sätter jobben först, och förbättrar såväl arbetssituationen som kvaliteten i välfärden.

Dennis Wedin, gruppledare (M) äldrenämnden, ledamot kommunfullmäktige Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News