Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Väljarna underkänner vår politik för äldreomsorgen

Drygt var tionde väljare anser att Nya Moderaterna har de bästa idéerna när det gäller vård- och omsorg av våra äldre. Det är ett underkännande av dagens politik och något vi tar på allvar, replikerar Margareta B Kjellin till Lena Hallengren (S).

Publicerad: 18 november 2011, 13:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Den senaste tiden har vi alla hört rapporteringarna om vanvård inom äldreomsorgen, och känt sorg över dem som drabbats. Sverige ska vara ett bra land att bli gammal i och alla ska kunna åldras med värdighet och kunna känna trygghet. Vi vet att så ser det inte ut i dag och detta är ett stort problem.

I dag anser 12 procent av väljarna att Nya Moderaterna har de bästa idéerna när det gäller vård- och omsorg av våra äldre. Det är ett underkännande av dagens politik och något vi måste ta på allvar. Många svenskar känner en oro inför att bli äldre och litar inte på att de kommer att få åldras med värdighet och fortsätta ha ett gott liv som gammal. Om Nya Moderaterna ska nå vårt mål om att alla äldre ska få en vård- och omsorg som präglas av hög kvalitét måste vi arbeta med ett antal frågor.

Många kommuner upphandlar i dag sin äldreomsorg och det kan leda till bättre kvalité och ökad valfrihet för de äldre. Tyvärr leder upphandlingar allt för ofta till kortsiktighet bland entreprenörerna och oro bland äldre, anhöriga och personal. En del kommuner använder fortfarande pris som en av faktorerna vid upphandling. Vi menar att det är fel att gynna de entreprenörer som lägger ett lägre pris och detta är något som måste upphöra. Man ska inte kunna tjäna pengar på att ge dålig vård! Istället menar vi att kommunerna i större utsträckning borde använda sig av lagen om valfrihet (LOV) och ta fram tydliga kvalitetskriterier och fastlagda priser för äldrevården. Alla utförare ersätts på samma sätt och därmed konkurrerar med enbart kvalité. Vi är övertygade om att LOV som infördes 2009 kommer att leda till högre kvalité och ett mer långsiktigt tänkande inom äldrevården.

Äldrevården i Sverige har i dag blivit en kassako för riskkapitalbolag vars syfte är att tjäna så mycket pengar som möjligt. Exempelvis ägs Carema och Attendo Care av bolag registrerade på skatteparadiset Jersey. Skattepengar ska inte kunna föras ut från Sverige och Finansdepartementet tittar på hur man kan täppa till hålen i lagstiftningen för att förhindra detta. Pengarna som är till för de äldre ska gå till de äldre. Vi har svårt att tolerera att välfärdsföretag som helt finansieras med våra gemensamma skattepengar anser att man som bolag inte ska vara med och bidra till vår gemensamma välfärd. Vi menar också att varje entreprenör ska vara skyldiga att redovisa hur mycket vinst de gör på respektive äldreboende för göra det tydligare vad våra gemensamma skattepengar går till.

På Nya Moderaternas partistämma för ett par veckor sedan antogs ett nytt kommunpolitiskt handlingsprogram som är en bra början på förnyelsen av välfärdspolitiken. Nu måste riksdag och regering men framförallt kommunerna ta ett större ansvar för att utveckla och förbättra äldreomsorgen. Man ska våga bli gammal i Sverige. Vi ska ha bra vård och alla ska känna sig trygga när man blir gammal. Något annat accepterar vi inte!

Margareta B Kjellin, vårdlärare och riksdagsledamot (M), Socialutskottet.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev