Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Vaga lagar om personlig assistans kräver juristhjälp

Så länge lagar och praxis är vaga och snåriga så kommer det att behövas experter — därför behövs våra jurister.

Publicerad: 25 maj 2011, 12:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Assistans

I Dagens Samhälle nr 19 kritiserar Sveriges Kommuner och Landsting privata aktörer inom personlig assistans för att erbjuda sina kunder juridisk hjälp. Det anses inte rimligt att sådan ska rymmas inom assistansersättningen. Vi har en annan uppfattning.

För oss är det viktigaste att personer med funktions­nedsättningar får den hjälp som de har rätt till. Så länge den assistansberättigade får personlig assistans som är av bättre eller likvärdig kvalitet som hos kommunen för samma kostnad, så borde den juridiska hjälpen vara att betrakta som en välkommen extra service. Välkommen eftersom alla borde upp­skatta att en person i en utsatt situation får hjälp att tillvarata sina rättigheter och välkommen eftersom alla myndighetsbeslut borde tåla en juridisk granskning.

Det är inte Assistansia som har skapat behovet av hjälp i kontakten med myndigheterna utan vi har reagerat på ett behov som redan fanns. Bakgrunden till anställningen av den första juristen var att vår personal uppfattade att handläggarna brast i informationen eller till och med gav fel information till den som sökte assistans.

Jurister eller inte, ambitionen måste ändå vara att se till att det blir rätt från början. Både ur ett samhälls­perspektiv då rättsprocesser är dyra, men framför allt för den enskilde individen. Det är inte meningen att man ska behöva strida för att få rätt till ett bra och värdigt liv. Så länge lagar och praxis är vaga och snåriga så kommer det också att behövas experter, därför behövs våra jurister.

Per Granath, vd, Humana

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Assistans

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev