Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Upprepade felaktigheter om antroposofisk vård

Det finns i dag ett växande intresse för en mer hälsoinriktad sjukvård och en övergripande trend i den riktningen, både av hälso- och kostnadsskäl. I sin replik försöker Mats Reimer som vanligt förlöjliga antroposofiska läkemedel.

Publicerad: 2 november 2015, 09:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vården vid Vidarkliniken ger konkreta resultat såsom minskad läkemedelsanvändning, enligt artikelförfattaren.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelFolkhälsaAntroposofisk vård

I en nyligen publicerad debattartikel fortsätter barnläkaren, bloggaren och skeptikern Mats Reimer att sprida felaktigheter om antroposofisk vård på ett kampanjartat sätt.

Reimer är ivrig medlem i en förening som har som ändamål ”att bekämpa de felaktiga föreställningar som förekommer i frågor som kan avgöras vetenskapligt”. I Reimers fall verkar detta ge stöd för helt personligt tyckande. Vården på Vidarkliniken har ett växande stöd av vetenskaplig forskning vilket Reimer förnekar.

Alltmer forskning visar att den integrativa antroposofiska rehabiliteringsvården vid Vidarkliniken ger mycket intressanta och konkreta resultat när det gäller väldigt centrala sjukvårdsfrågor, såsom minskad läkemedelsanvändning, bättre livskvalitet för patienterna och minskad sjukskrivning.

Tiotusentals patienter visar sitt stöd för denna vårdform nu när den politiska sakfrågan i Sverige om antroposofiska läkemedel snart ska avgöras. Patienterna har nyligen startat ett upprop för sina rättigheter för integrativ vård.

Den antroposofiska vården är den mest utvecklade integrativa vårdformen i Europa och den går helt i linje med Världshälsoorganisationens nya strategi och syn på hälsa som Sverige ställt sig bakom. Där rekommenderas också tillsättning av nationella expertgrupper då WHO konstaterat stor okunskap kring integrativ medicin bland beslutsfattare.

Det finns i dag ett växande intresse för en mer salutogent inriktad (hälsoinriktad) sjukvård och en övergripande trend i den riktningen, både av hälso- och kostnadsskäl. Mitt i den pågående utvecklingen finns den antroposofiska vården.

I debattartikeln försöker Reimer som vanligt också förlöjliga antroposofiska läkemedel och upprepar rena falsarier om dessa. Han nämner ingredienser som inte förekommer i antroposofisk medicin i Sverige i syfte att förlöjliga läkemedel som i huvudsak baseras på växter och mineraler.

I själva verket är det en väl etablerad vårdform som utövas av tusentals legitimerade läkare och har en hel del forskningsstöd. Det han också missar är hur naturläkemedlen används för att stödja friskfaktorer, vilket är en användning som skiljer sig från de flesta vanliga läkemedel.

Reimer är en känd motståndare till antroposofisk vård och dess helhetssyn på hälsa och han driver en debatt om detta på ett oseriöst sätt. I Läkartidningen är han stämplad som jävig. Han driver debatten på distans och. tillhör dem som aldrig satt sin fot på Vidarkliniken och som egentligen inte har kunskaper om hur kliniken arbetar, vad den helhetsinriktade vården här faktiskt innebär och hur det hjälper tiotusentals patienter.

Det är där någonstans han går vilse. Reimer tycks tro att man i ett helhetsinriktat vårdkoncept utan vidare kan bryta loss och ta bort enskilda delar och få samma goda vårdresultat.

Han skriver i debattartikeln exempelvis att Vidarklinikens goda omsorg fungerar lika bra utan medicinerna. Det visar både att han inte förstått de olika delar som den antroposofiska vården innehåller och vad det hela går ut på. Det blottlägger även en total oförståelse för vad den antroposofiska vårdens helhetstänkande och komplexa individuellt utformade interventioner innebär.

I sin artikel försöker Mats Reimer återigen etablera en felaktig bild av att antroposofisk vård står utanför den evidensbaserade vården. Det är uppenbart att Reimer företräder en mycket smal syn på vad som är god evidens. Den snäva inställningen får inte styra forskning och klinisk verklighet. Då får vi en sjukvård utan den förnyelse i integrativ riktning som mer än hälften av Sveriges befolkning stödjer.

Ursula Flatters, läkare och styrelseledamot, Vidarkliniken

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev