Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Titta på välfärden också utanför Stockholm stad

Nu är det hög tid för Stockholmspolitikerna och Stockholmsjournalisterna att ge sig ut på studiebesök eller reportageresor utanför huvudstadens tullar. Den storstadsfixerade bilden av välfärden och äldreomsorgen behöver breddas, skriver kommunalrådet i Ljungby Carina Bengtsson.

Publicerad: 12 februari 2014, 14:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VårdkvalitetVälfärdstjänster

I Sverige har vi världens bästa äldreomsorg. Därmed inte sagt att den inte kan bli ännu bättre. Men nu är det hög tid för Stockholmspolitikerna - och Stockholmsjournalisterna - att ge sig ut utanför tullarna i huvudstaden. Häromdagen var det socialminister Göran Hägglund som uttalade sig om läget i äldreomsorgen. SVT gör samtidigt en reportageserie om hur dålig äldreomsorgen är. Men den storstadscentrerade bilden av äldreomsorgen behöver breddas.

Jag påstår att vi i Kronobergs län har en mycket bra äldreomsorg. Ljungby kommun har landets modernaste äldreboende. Vi har byggt ett hus med 40 särskilda boendeplatser och 40 trygghetslägenheter. Det finns restaurang med fullständiga rättigheter, personal anställd för aktiviteter, konferensrum, spa, utegym, sinnenas trädgård, lekplats, hemtjänst, sjuksköterska, konstgalleri och bredband. Det finns kort sagt allt som man kan tänka sig. Huset ligger vackert utmed ån Lagan. Och vi har heller inga köer att tala om.

Vi har en fantastisk personal, vilket understryks av resultatet från Socialstyrelsens senaste undersökning om hur de äldre ser på omsorgen. Det visade sig då att 95 procent av de tillfrågade var nöjda med hemtjänsten. 98 procent var nöjda med bemötandet i särskilt boende och 93 procent känner sig trygga i sitt boende.

Välkomna hit på studiebesök eller en reportageresa, så ska jag med glädje visa er hur en bra äldreomsorg ser ut. Låt inte storstadens ensidiga och hemmablinda verklighetsbild hos de Stockholmsbaserade nyhetsredaktionerna prägla de beslut som fattas centralt i Stockholm, men som sedan ska gälla i hela landet.

Carina Bengtsson, kommunalråd (C) Ljungby

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev