Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Tänk om någon annan skulle bestämma hur länge du får duscha

Att leva med funktionsnedsättning och personlig assistans innebär att man ska blotta sitt liv för en LSS-handläggare. När vi då får höra att handläggare sitter och hånskrattar kring en så intim situation som duschning tar vi mycket illa vid oss, skriver ledamöterna i Riks-Klippans styrelse.

Publicerad: 26 november 2013, 11:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FunktionsnedsättningLSS

Med anledning av tv-programmet Kalla faktas granskning söndagen 10 november av den kringresande LSS-konsulten har vi i Riks-Klippans styrelse reagerat. Riks-Klippan består av ledamöter med utvecklingsstörning. Riks-Klippan är en del av Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning (FUB) med totalt 27 000 medlemmar i Sverige.

Efter att vi gemensamt tittat på programmet i styrelsen förstår vi att kommuner lägger pengar på konsulter som anlitas för att lära kommunerna att ge avslag på vår lagstiftning. Det betyder att pengar går före människors livsvillkor och då blir vi i Riks-Klippan besvikna, bestörta och känner oss blottade.

I programmet kan vi höra hur några LSS-handläggare som går på konsultens utbildning skrattar när de pratar om en person som har assistans utifrån en duschsituation. En duschsituation är en mycket intim situation och när de skrattar så är man blottad och förnedrad. Detta citat kommer från Markus Petersson, assistansberättigad, i styrelsen efter att vi tillsammans tittat på Kalla faktas program på ett av våra styrelsemöten:
Ingen mer än jag kan ju bestämma hur mycket tvål jag vill använda eller hur länge jag vill duscha. Hur skulle du känna om en annan person sa till dig hur länge du får duscha och hur mycket tvål du sen får använda? Ingen annan person kan avgöra vad som är goda levnadsvillkor för mig.”

Vi upplevde det som en kränkning av denna hånfulla attityd. Det kunde ha varit riktat mot en av oss. Vi i styrelsen blev bestörta av det vi såg. Att leva med funktionsnedsättning innebär att man ska blotta sitt liv för en handläggare. När vi då hör att handläggare i programmet sitter och hånskrattar kring en så intim situation som duschning så tar vi därför extra illa vid oss av detta. Detta kändes inte bra att se.

Vi upplever att det finns brister hos vissa LSS-handläggare när det gäller kunskap om LSS-lagstiftningen och funktionsnedsättningar. Vi har även erfarenheter av dåligt bemötande. Kombinationen av dåligt bemötande och dåliga kunskaper inom LSS gör detta extra allvarligt. En kommentar från en av styrelseledamöterna visar på vilka känslor detta kan väcka:
Det är bedrövligt. Det är mer än så. Nu ser vi hur det är. Jag är bekymrad. Verkligen. Jag tycker så synd om stackars föräldrar, och många fler. Det går inte i ord att säga hur jag känner. Jag blir bestört. Jag går inte med på det samhälle vi har.”

Styrelsens medlemmar önskar att liksom konsulten kunna lägga på luren och vägra svara på frågor som vi kunde se att konsulten gjorde i programmet. Vi som har funktionsnedsättning blir granskade enligt lagen men det blir inte folk som inte har en funktionsnedsättning. Varje gång vi behöver något stöd i vardagen blir vi granskade i minsta detalj. Det upplevs många gånger integritetskränkande.

Detta upplever vi i Riks-Klippans styrelse som diskriminering i allra högsta grad.

Anders Peterson, ordförande Riks-Klippan

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

FunktionsnedsättningLSS

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News