Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Sveriges bästa äldreboende behöver chefer med tid

Att bli Sveriges bästa äldreboende är ingen omöjlighet – men det kräver medvetna satsningar på ledarskapet. I dag har allt för många chefer i äldreomsorgen så många underställda att det saknas förutsättningar för ett professionellt ledarskap.

Publicerad: 12 september 2013, 10:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Vårdkvalitet

I dag torsdag avslutas SVT:s dokumentärserie om Smedsbergets äldreboende i Lycksele. Serien har gått från en halv miljon tittare till en miljon på bara några veckor. Tittarsiffrorna visar tydligt att frågan om hur våra gamla har det berör väldigt många människor.

Smedsbergets förändring – från ett ganska uppgivet äldreboende till ett boende fyllt av glädje och självförtroende – visar att mycket går att göra, även utan ökade resurser. Det man har tillfört på Smedsberget är framför allt kunskap, inspiration och ett tydligare ledarskap. Ett ledarskap som möjliggör att medarbetarna känner sig sedda, får relevant feedback och vet vad de förväntas prestera. Denna förmåga – som vi ofta kallar det goda ledarskapet – är avgörande för kvaliteten i äldreomsorgen.

Visions medlemmar som arbetar som chefer i äldreomsorgen gör ett fantastiskt arbete. De är kompetenta och brinner för att utveckla kvaliteten i verksamheten. Problemet är att de ofta inte hinner vara de goda ledare de vill vara. En undersökning som Vision genomförde bland våra medlemmar i våras visar att chefer i äldreomsorgen ofta ansvarar för ett mycket stort antal medarbetare. Hela 72 procent av äldreomsorgscheferna har fler än 30 direkt underställda. Motsvarande siffra bland tekniska chefer är 17 procent och bland chefer inom individ- och familjeomsorgen är siffran 23 procent.

Det finns också en tydlig koppling mellan antalet underställda och hur cheferna upplever förutsättningarna för sitt ledarskap. Mer än hälften av cheferna i äldreomsorgen anser att de har för många underställda för att kunna utöva ett bra ledarskap. Återkoppling och kvalitetsutveckling finns bland uppgifterna som får stå tillbaka.

I höstbudgeten 2012 avsatte regeringen 100 miljoner kronor för att öka kompetensen inom äldreomsorgen. En del av satsningen innehåller en ledarskapsutbildning på högskolenivå för cheferna. Satsningen är lovvärd på flera sätt, men med den här undersökningen som grund ser vi en stor risk att utbildningen blir ett slag i luften. Äldreomsorgschefernas arbetssituation innebär att även om de får den bästa av utbildningar så kommer de inte att ha tid för till exempel handledning och coaching.

Vad behövs göras? Till att börja med behöver cheferna ett rimligt antal underställda. Vision anser att 25 personer är rimligt för att man som chef ska ha möjlighet att se och leda varje medarbetare. Chefer behöver också mer tid att arbeta strategiskt, liksom ett bra administrativt stöd. Med dessa förbättringar när det gäller chefers förutsättningar att leda verksamheten finns det alla möjligheter för fler äldreboenden att göra en liknande resa som den som Smedsbergets äldreboende har gjort.

Annika Strandhäll, ordförande fackförbundet Vision

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Vårdkvalitet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev