Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

”Svårt ställa om till heltid i en deltidsorganisation”

Publicerad: 27 maj 2021, 11:41

Genrebild. Vadstena planerar att erbjuda all personal i kommunen att gå upp till en heltid.

Foto: MATHIAS BERGELD

Fackförbundet Kommunal säger upp ett arbetstidsavtal med Vadstena kommun. Avtalet gällde rätt till heltid i hemtjänsten – ett projekt som nu pausats. ”Det blev schematiskt svårt”, medger Caroline Strand, socialchef.


Ämnen i artikeln:

OmsorgHemtjänstRegion Östergötland

Vadstena inledde ett projekt för att växla om till heltider inom hemtjänsten. Ett avtal ingicks mellan parterna om att kommunen då skulle få rätt att dela upp arbetspassen. Men försöket pausades vid årsskiftet, enligt kommunen på grund av pandemin. 

– Det är svårt att ställa om till heltid när verksamheten inte behöver mer än en deltidsorganisation, säger socialchefen Caroline Strand.

Kommunen upplevde också att man fick ett överskott av personal mitt på dagen då behoven inom hemtjänsten är som lägst. Arbetsgivaren försökte lösa det genom att lägga ut resurstider på personalen för att minska vikariebehovet i verksamheten. Men facket hade synpunkter på hur tiderna placerades ut.

– Vi tycker att arbetstiden ska vara sammanhållen. Det handlar om att identifiera vilka hemtjänstinsatser som kan utföras mitt på dagen, säger Kommunals företrädare Hans Elf. 

Att låta personalen få möjlighet att även jobba på boenden löser inte heller det stora problemet, menar han. 

LÄS MER: Hela listan: Så många har heltid - ”Största normförändringen på decennier”

– Alla ville inte jobba heltid, där har vi nästa bekymmer. Många säger att det är för tungt. Men vi måste sätta ned foten. I framtiden ska det vara heltid som gäller och arbetet får organiseras så att alla orkar med det, säger Hans Elf.

Kommunen hade ett möte med facket tidigare i veckan om hur man ska gå vidare efter sommaren. Planen är att erbjuda samtliga anställda att gå upp i heltid.

Pilotprojektet i hemtjänsten utvärderades i en enkät till personalen, och i stort var det uppskattat.

– Många är nöjda med att få möjlighet att gå upp i tid. Det ger också bättre kontinuitet i verksamheten och minskar behoven av exempelvis vikarier, säger Caroline Strand.

LÄS MER: Svenljunga bäst på att öka heltiderna – ”Våga satsa för att vinna”  

Jan Ahmadi

Reporter

jan.ahmadi@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev