lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Stockholms stad tar över boende från Attendo

Publicerad: 20 oktober 2022, 09:23

Stockholms nya styre med Karin Wanngård (S) i spetsen förlänger inte avtalet med Attendo. Foto: Jonas Ekströmer/Socialdemokraterna

Stockholms stad väljer att inte förlänga avtalet med vårdbolaget Attendo om att driva äldreboendet Sabbatsbergsbyn. I stället ska boendet drivas i kommunens regi från och med hösten 2023.

Ämnen i artikeln:

MeddelarfrihetÄldreAttendoKarin Wanngård

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Det nya styret i huvudstaden sätter i dag (torsdag) ett av sina första avtryck i Stockholmspolitiken. 

När Norrmalms stadsdelsförvaltning möts i kväll kommer majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att rösta för att omsorgsbolaget Attendo inte ska få fortsätta att driva äldreboendet Sabbatsbergsbyn när avtalet går ut i september 2023. Något som SR Ekot var först att berätta och som Socialdemokraterna i Stockholms stad bekräftar för Dagens Samhälle.

Förvaltningens förslag är att förlänga avtalet i ytterligare tre år – en linje som den nya politiska majoriteten alltså inte går på. 

Bakgrunden är att politikernas förtroende för Attendo att driva boendet är förbrukat. Detta sedan brister i omsorgen uppdagades under pandemin och två företrädare för Attendo i tisdags dömdes för brott mot meddelarfriheten eftersom de gett en anställd en erinran efter att denna pratat med media om missförhållanden på boendet.

Det var ett vårdbiträde som larmade om brister i omsorgen på Sabbatsbergsbyn 2020. Norrmalms stadsdelsförvaltning har sedan dess gjort flera fördjupade uppföljningar på boendet, och i förvaltningens tjänsteutlåtande står det att bedömningen är att verksamheten på boendet nu uppfyller de krav som finns i lagen, stadens riktlinjer och i avtalet.

Men Stockholms stads nya styre väljer alltså att inte förlänga med Attendo: ”Missköter man sig ska det få konsekvenser”, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S) i ett pressmeddelande.

Attendo hade gärna fortsatt att driva Sabbatsbergsbyn. 

– Vi tycker att det är tråkigt, men det är ju så spelplanen ser ut. Avtalet löper ut och i det här fallet vill politiken ta tillbaka verksamheten i egen regi, säger omsorgsbolagets kommunikationschef Andreas Koch. 

Huvuddelen av de äldreboenden som Attendo driver i Stockholm är i bolagets egen regi, men just Sabbatsbergsbyn är ett så kallat entreprenadkontrakt där driften upphandlas.

– Entreprenadverksamheter vet vi att vi driver en viss tid. Det är en del i den driftsformen och ibland vinner vi kontrakt och ibland lämnar vi över till andra, säger Andreas Koch.

LÄS MER: Maktskiftet i huvudstaden – de ska styra Stockholm

LÄS MER: Härryda vill häva avtal med Attendo – efter bara sju månader

LÄS MER: Ny trend: Kommuner tar tillbaka verksamhet i egen regi 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev