tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Stockholms stad måste garantera tryggheten

Oviljan att avhysa olagliga boplatser leder till negativa konsekvenser för hela Stockholm, nu senast att en parklek tvingas hålla stängt, skriver Anna König Jerlmyr (M).

Publicerad: 27 augusti 2015, 08:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den rödgrönrosa majoritetens ovilja att avhysa olagliga boplatser leder till negativa konsekvenser, skriver Anna König Jerlmyr (M). Foto: FREDRIK SANDBERG/TT


Ämnen i artikeln:

HemlöshetFattigdom

Stockholms stad möter en allt större utmaning med fattiga EU-medborgare som bosätter sig på stadens gator, torg och parker. Det är utsatta människor som söker sig hit för att under en tid samla ihop pengar, ofta genom att tigga. Bakgrunden är att människor är fattiga, arbetslösa och saknar tillräcklig utbildning och inte sällan beror detta på brister som korruption och diskriminering i deras hemländer.

Boplatserna som följer av tiggeri är ohanterliga med stor nedskräpning och otrygghet som följd. Detta är en svår situation ur många aspekter, men skapar också en otrygghet runt om i staden kopplat till de allt mer framväxande boplatserna.

Vi står inför en fullständigt ohållbar situation. Kommuner måste ges stöd och hjälp i att hantera den allt mer växande utmaning vi ser i dag. På mindre än ett år har antalet som söker sig hit mer än dubblerats enligt den nationella samordnaren, vilket resulterat i en ökad otrygghet på grund av flertalet olagliga boplatser på gator och i naturen, men också i parker och lekplatser.

Den rödgrönrosa majoritetens ovilja att avhysa olagliga boplatser leder till negativa konsekvenser för hela Stockholm. Så sent som denna vecka stängde en av stadens parklekar ner sin verksamhet på lördagar med argumenten att de inte kan garantera tryggheten för sina medarbetare på grund av boplatser i parken och incidenter kopplade till dessa. Det är helt centralt att staden kan garantera tryggheten för medborgare och stadens medarbetare. I synnerhet i våra parker och vid barns lekplatser, vilket inte är fallet i Stockholm i dag.

Moderaterna i Stockholms stad har länge drivet frågan. Under Alliansens styre startades de sociala insatser som görs för gruppen i dag. Men det är lika viktigt att Stockholm hela tiden vidareutvecklar sitt arbete i frågan. I ett långsiktigt perspektiv måste respektive hemland ta sitt ansvar för sina medborgare och säkerställa välfärd och skolgång. Detta kan inte Stockholm göra.

I det kortsiktiga perspektivet måste svensk lag gälla lika för alla. Ingen har rätt att bosätta sig var som helst eller skräpa ner. De lokala ordningsföreskrifterna i kombination med nationell lagstiftning möter idag de allra flesta utmaningar som finns, men samtidigt ser vi en utmaning i att gällande regelverk inte följs. Polisen anser sig inte ha tid och resurser att upprätthålla lagen.

Därför vill Moderaterna i Stockholms stad ge ordningsvakter ett utökat mandat och möjlighet att upprätthålla de lokala ordningsföreskrifterna, så att de kan bötfälla vid nedskräpning och upprätthålla den lagstiftning som finns vad gäller olagliga boplatser. Genom att ge ordningsvakterna detta mandat avlastar vi inte bara polisens arbete, kommunen får samtidigt egna verktyg att upprätthålla de lagar som finns, men också en möjlighet att kunna arbeta förebyggande så att inte fler boplatser växer fram.

Vi vill också stärka arbetet mellan polis och socialtjänst med uppsökande arbete för att upptäcka eventuell utsatthet eller utnyttjande av fattiga EU-medborgare. Det är genom att ge kommuner rätt verktyg att själva agera som vi kan göra en verklig förändring här och nu.

Vi ser med oro på utvecklingen och Socialdemokraternas och Miljöpartiets oförmåga att presentera en konkret politik på området. I stället hamnar de gång på gång i diket med förslag, som nu senast, att erbjuda kurser i sexuell hälsa för barn och vuxna inom gruppen som tigger. Det är först när kommuner ges verkligt stöd i sitt arbete som vi kommer att kunna se en förändring lokalt.

Anna König Jerlmyr, gruppledare (M) och oppositionsborgarråd i Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HemlöshetFattigdom

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev