Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Stockholm skärper krav på hemtjänstföretag

Publicerad: 1 december 2021, 10:28

”Vi måste ställa krav på utförarna”, säger äldreborgarrådet i Stockholms stad, Erik Slottner (KD).

Stockholms stad höjer utbildningskraven på personal i privat utförd hemtjänst. Men målet kan bli svårt att nå, varnar de idéburna företagens organisation.


Ämnen i artikeln:

HemtjänstKvalitet

Om två år, den 1 januari 2024, ska minst 80 procent av personalstyrkan ha åtminstone vårdbiträdesutbildning och av dem ska en tredjedel vara utbildade undersköterskor. Det kravet kommer Stockholms stad att ställa i sina avtal med privata hemtjänstföretag, enligt ett nytt beslut i kommunfullmäktige.

– Det kommer säkert bli tufft för vissa, men ska vi ha en hemtjänst som utvecklas måste vi ställa krav på utförarna, kommenterar äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) i Dagens Nyheter.

Stockholms stad har tidigare krävt att 50 procent av personalen i privata hemtjänstföretag ska ha minst vårdbiträdesutbildning. Att kravet på utbildning nu skärps är en direkt följd av att coronapandemin satt ljuset på brister i äldreomsorgen. 

Inte minst i hemtjänsten saknar en stor del av personalen utbildning inom vård och omsorg, och många har heller inte så goda kunskaper i svenska. Stockholms stads tidigare krav på att personalen ska ha betyg i svenska från årskurs 9 i grundskolan ändras nu till krav på betyg från gymnasiekursen Svenska 1.

Men de idéburna välfärdsföretagens organisation Famna tvivlar på att det är möjligt för företagen att leva upp till det nya utbildningskravet. Det gör även en av stadsdelsnämnderna.

”Innan sådana långtgående krav kan ställas måste större satsningar göras på att säkerställa fler utbildade undersköterskor och vårdbiträden”, skrev Famna så sent som i mitten av oktober i sitt remissvar på det som då var ett förslag. 

LÄS MER: Ny rapport: Vård hemma kan bli dubbelt så dyrt. 

Famna påpekar att det inte finns tillräckligt mycket utbildad personal att anställa och vill att timanställda ska undantas från kravet.

Östermalms stadsdelsnämnd tror också att det kan bli svårt att nå målet inom två år och vill se en samordning av de utbildningsinsatser som kommer att krävas.

Stockholms stad har i år höjt ersättningen till de privata hemtjänstutförarna med 4,5 procent och planerar en nästan lika stor höjning nästa år. 

– Redan när vi klubbade höjningarna var vi tydliga med att de kommer att kopplas till tuffare krav. Vi är medvetna om att kompetensutvecklingen kommer att bli kostsam, säger Erik Slottner till Dagens Nyheter.

De privata företagen ska presentera planer för hur personal ska utbildas under 2022 och 2023. Skulle de ändå inte nå målet för andelen utbildad personal den 1 januari 2024 får de behålla 20 procent av de anställda som ännu inte är färdigutbildade. 

LÄS MER: Därför vill M skrota valfriheten i hemtjänsten. 

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

HemtjänstKvalitet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev