Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Spelmissbruket måste tas på allvar

Spelmissbruk som företeelse glöms ofta bort i debatten om missbruk. Vladislav Savic livshistoria ger spelmissbruket ett ansikte, och visar att frågan måste upp på den politiska dagordningen.

Publicerad: 23 april 2013, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Socialtjänsten

Ett fotbollsderby spelas mellan Manchesterklubbarna United och City. Matchen sänds i Viasat med hundratusentals tittare. Sändningarna innefattar långa analyser före och efter matchen och avbryts endast av ett reklaminslag med en uppmaning om att spela på matcher.

I SvT gästas Fredrik Skavlan av mångårige utrikeskorrespondenten Vladislav Savic. Han berättar om hur han satsat allt på olika fotbollsmatcher. Han dövade rädsla, ångest och oro genom att nära drömmen om den stora vinsten. Det hela slutade med att han, för att finansiera allt större spelskulder, skuldsatte hela familjen och slutligen stal en stor summa pengar från SR. I dag är han arbetslös, skild och kraftigt skuldsatt. Vladislav Savic är ett exempel på ett tragiskt människoöde.

Dessa två av varandra oberoende tv-sändningar åskådliggör på ett tydligt sätt hur spelandet i Sverige har förändrats och vilka konsekvenser detta kan få i en människas liv. Missbruk påverkar varje dag miljontals människors liv. Missbruk förkortar liv, det förstör äktenskap, barndomar, yrkeskarriärer och mänskliga relationer. Gemensamt för allt missbruk är att det hindrar människor från att kunna leva ett bra liv med egen försörjning, familj, intressen och vänner. Livet för en missbrukare handlar istället om att stilla ett stort svart begär som man sedan länge förlorat kontrollen över.

Savic påpekade i intervjun att hans arbetsplats saknade rutiner att hjälpa honom. Om han, allt annat lika, hade haft en missbruksproblematik kopplat till psykiska problem, alkohol eller narkotika hade det funnits rutiner kring vård, hjälp och stöd då dessa inkluderas i socialtjänstlagen.

Spelmissbruk som företeelse tenderar att glömmas bort i debatten om missbruk. Detta trots att antalet möjligheter till spel har ökat stort de senaste decennierna. Det är svårt att exakt beräkna hur många spelmissbrukare det finns i Sverige. Forskning visar att omkring två procent av befolkningen har ett problematiskt förhållande till spel och att 0,5 procent betecknas som spelmissbrukare.

Frågan om spelmissbruk måste upp på den politiska dagordningen. Det finns två förslag man grundläggande bör titta på. Det första förslaget innebär att begreppet ANT blir SANT vilket innebär att spelmissbruk jämställs med alkohol, tobak och narkotika. Spelmissbruk inkluderas då i skolornas missbruksförebyggande arbete. Vidare bör spelmissbruk inkluderas i socialtjänstlagens del om vård av missbrukare. Vid sidan av dessa två förändringar behövs en genomgripande reformering av vår nuvarande omoderna lagstiftning kring spel och lotteri. Allt detta skulle i förlängningen innebära att de som arbetar med spelmissbruk får bättre möjlighet att hjälpa och bota.

Missbruk kräver vård och behandling för att den sjuke skall hitta tillbaka till värdighet och upprättelse. Vladislav Savic livshistoria ger spelmissbruket ett ansikte. Vi vill lyfta denna fråga som för många handlar om liv och död. Missbruk är per definition ofrihetens yttersta utpost. För oss som företräder frihetens parti är frågan extra viktig.

Cecilia Magnusson, riksdagsledamot (M), ordförande för riksdagens moderata kulturkommitté

Gustaf Hoffstedt, riksdagsledamot (M), ledamot kulturutskottet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Socialtjänsten

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev