Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Slopa karensdagen i skola och äldreomsorg

SD Stockholm kommer i sitt budgetförslag för 2016 föreslå slopad karensdag för all personal inom kommunal äldrevård och skola inom Stockholms stad. Det är rätt sätt att verka för färre sjukdagar. I det långa loppet kommer den samhällsekonomiska vinsten att vara stor.

Publicerad: 25 augusti 2015, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I somras föreslog SD slopad karensdag för förskolepersonal, nu föreslår SD Stockholm lokalt att det även ska gälla personal i äldreomsorg och skola.


Ämnen i artikeln:

FörskolaSverigedemokraterna

Sverigedemokraterna Stockholms stad kommer i sitt kommande budgetförslag för 2016 föreslå att karensdagen för kommunalt anställda inom vård och skola tas bort. Vi ser en stor problematik i dag i att människor arbetar trots sjukdom för att de helt enkelt inte har råd att vara hemma. Resultatet blir förlängd sjukdomstid vilket i sin tur leder till försämrad kvalitet på välfärden, samt inte sällan en kedjeredaktion då brukare och barn snabbt och enkelt smittas. Vill vi förhindra detta måste vi skapa reella möjligheter för sjuk personal att kunna stanna hemma.

Såväl förskolor som skolor, där många barn samlas på en liten yta, är kända riskzoner för smittspridning. Eftersom problematiken redan är känd, är det vår förhoppning att dämpa smittspridningen genom att för anställda inom hela skolväsendet, från förskola upp till gymnasium, slopa den karensdag som sedvanlig sjukfrånvaro är förknippad med.

Det är en självklarhet att skolan inte accepterar att sjuka barn deltar i verksamheten, därför är det för oss också självklart att barn inte ska behöva befinna sig på en skola med personal som inte mår bra. Förutom att minska risken för elever att tvingas till avbrott i sina studier minskas dessutom risken för att smittan förs vidare till föräldrar som då utöver VAB-dagar själva kan tvingas till sjukfrånvaro. Alla vi som någon gång har varit hemma med sjukt barn eller som har vistats i närmiljön med annan närstående som har varit sjuk vet hur lätt det är att själv insjukna.

Precis som i stadens skolor sprider sig sjukdomar med lätthet inom äldrevården. Att Stockholms vårdpersonal kan erhålla samma villkor som de som tar hand om stadens barn ser vi som en självklarhet. Vi måste helt enkelt hitta en lösning som gör att människor ges möjlighet att kunna vara hemma när de behöver, utan att oroa sig för sin ekonomi.

En slopad karensdag för de som tar hand om våra barn och äldre är i det långa loppet en vinst för alla stockholmare. Dessutom är det ett konkret sätt att visa uppskattning för det hårda och viktiga arbete de anställda inom vård och skola bidrar med. De förtjänar helt enkelt att må bra på jobbet.

Stockholmarnas livskvalitet och välbefinnande är viktig för oss som parti. Ett sätt att förbättra denna livskvalitet är att verka för att sjukdagarna blir färre. I det långa loppet kommer även den samhällsekonomiska vinsten att vara stor.

Det är därför SD Stockholm i sitt budgetförslag för 2016 kommer föreslå slopad karensdag för all personal inom kommunal äldrevård och skola.

Maria Danielsson, gruppledare kommunfullmäktige (SD) Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News