tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

SKR: ”För stor börda på kommunerna när Ivo granskar”

Publicerad: 6 december 2021, 09:26

Anders Knape tycker att Ivo begär för många handlingar från kommunerna i sin granskning. Ivo håller inte med. Foto: Erik Simander/Johanna Lundberg

SKR tycker att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) lägger orimlig arbetsbörda på landets kommuner när de granskar äldreomsorgen. Ivo tillbakavisar kritiken.

Ämnen i artikeln:

CoronakrisenÄldresjukvårdÄldrevård

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Hur Ivo arbetar med att samla in uppgifter i sin granskning av äldreomsorgen under pandemin får skarp kritik av Anders Knape, ordförande Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). 

I en debattartikel i Svenska Dagbladet i helgen beskriver Anders Knape hur det tog en anställd på en kommun 21 arbetsdagar att hantera Ivos begäran om att få 767 journaler inskickade.

Ivo å sin sida menar att att det är viktigt att journaler från äldreboenden i hela landet samlas in för att kunna följa upp fjolårets granskning där flera kommuner och privata utförare klandrades.

– Den tillsynen vi gjorde förra året visade på vanvård, med exempel på bristande medicinska bedömningar, långa tider i säng med samma blöja. För oss är det en väldigt viktig fortsättning på den tillsynen, säger Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo, till Sveriges Radio. 

Han påpekar också att SKR kritiserade att underlaget i den första tillsynen var för dåligt, något som Dagens Samhälle skrev om då lokalpolitiker ut med kritik mot Ivo.

LÄS MER: Ivo får kritik för svagt underlag – igen

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev