Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

SKR efter nya dödsfall: ”Få vill ha tvångsvaccinering”

Publicerad: 24 september 2021, 07:20

Snart kan det komma beslut om en tredje dos vaccin för boende på äldreboenden. Men viktigast är att vaccinera personalen, enligt Emma Spak, SKR, och Sara Byfors, Folkhälsomyndigheten.

Foto: Adam Wrafter/Fredrik Karlsson/Lena Katarina Johansson

På ett äldreboende i Överkalix har sju fullvaccinerade avlidit. Händelsen väcker nya frågor om smittskyddet i omsorgen. Viktigast är att få personalen att vaccinera sig, enligt Folkhälsomyndigheten. ”Regionerna vill inte ha vaccinationstvång”, säger Emma Spak på SKR.


Ämnen i artikeln:

CoronakrisenVaccineringen mot covid-19ArbetsgivareÄldreboende

Under september har 17 boende och elva i personalen smittats av covid-19 på ett äldreboende i Överkalix. Åtta av de äldre har avlidit. Sju av dem var fullvaccinerade, enligt kommunen och vaccinationsviljan bland personalen uppges ha varit god. 

Överkalix är inte enda kommunen med smittoutbrott och dödsfall inom äldreomsorgen. Förra veckan rapporterades 66 smittade på särskilda boenden, och veckan innan var det så många som 123, enligt Socialstyrelsen. 

Nu trycker både Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten på vikten av att fortsätta arbeta med vårdhygien. Medan nästan alla rekommendationer om avstånd och att begränsa trängsel tas bort nästa vecka, ligger rekommendationerna till vård och omsorg om smittförebyggande åtgärder kvar. 

Men det kan också bli aktuellt att vaccinera fler riskgrupper med en tredje dos. Besked kommer ”i närtid”, enligt Folkhälsomyndigheten, och just utbrotten inom äldreomsorgen och dödsfall bland vaccinerade är en faktor som spelar in.

– Det är en sådan signal vi får titta på. Vad betyder det här, betyder det att vi behöver ge den här tredje dosen så snart som möjligt? sa Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, under torsdagens pressträff där hon betonade vikten av hög vaccinationsgrad bland omsorgspersonal.

– De rapporter vi har är att smittan ofta kommer in med ovaccinerad personal.

Finns det anledning att skärpa de rutiner som gäller för vård och omsorg och att jobba för bättre efterlevnad?
– Det viktigaste är att fler väljer att vaccinera sig och att man jobbar vidare med det i regionerna och på arbetsplatserna. Vaccination är särskilt viktig när man har kontakt med sköra. Följsamhet kring de rekommendationer som finns är också viktigt och att arbetsgivaren tittar på det så att det inte skett någon förändring där, säger Sara Byfors till Dagens Samhälle. 

Region Dalarna har startat en utredning kring huruvida man kan kräva vaccination vid nyanställning av vårdpersonal. 

LÄS MER: Vaccinkrav utreds: ”Ingen mänsklig rättighet att jobba i Region Dalarna” 

Emma Spak, sektionschef vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), säger att det inte är något som efterfrågas i fler regioner.

– Vår generella bild är inte att kommuner och regioner önskar ändrad lagstiftning, för det är ju det som i så fall skulle krävas. Vi har möjligheten att genomföra omflyttningar om särskilda behov finns och vi upplever inte att det finns något tryck på att kunna göra mer åtgärder än dem som finns i dag. 

Hon håller med Folkhälsomyndigheten om att hög vaccinationsgrad bland personalen är viktigt, liksom att arbetsgivare underlättar för personal att ta sina sprutor. 

Kommer ett besked om en tredje dos till exempelvis äldre personer, är regionerna beredda. 

– Vi har lyft frågan om utbrott på äldreboenden till Folkhälsomyndigheten. Det är viktigt att de håller koll på det, och regionerna är redo att börja vaccinera med en tredje dos om Folkhälsomyndigheten bedömer att det behövs, säger Emma Spak. 

Åsa Nilsson

Reporter

an@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev