fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Sex anställda stängs av på äldreboende – ”Skapats en dålig kultur”

Publicerad: 27 april 2021, 10:52

Undersköterskorna ska bland annat ha struntat i tandborstningen och använt för stora blöjor på de äldre. Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sex undersköterskor stängs av efter missförhållanden på ett äldreboende i Västervik. ”Det har skapats en dålig kultur”, säger socialchef Jörgen Olsson.

Ämnen i artikeln:

OmsorgRegion Kalmar länIvoÄldreboendeUndersköterskor

JA


Undersköterskorna, som jobbar på samma avdelning, uppges ha misskött rutinerna på äldreboendet under minst ett halvår. Missförhållanden avslöjades sedan en vikarie slagit larm.  

– Det vardagliga har inte fungerat. Det fanns till exempel inga aktiviteter för de äldre. Man har struntat i en enkel sak som tandborstning. De har även använt för stora blöjor för att inte behöva byta så ofta, säger Jörgen Olsson. 

– En stor eloge till vikarien som signalerat till oss att det inte var bra.

Jörgen Olsson uppger att problemen på avdelningen har förvärrats över tid. Det har funnits begränsningar för besökare under delar av pandemin. Huruvida det kommit några signaler från anhöriga som inte hörsammats utreds för närvarande.

Missförhållandena har lex Sarah-anmälts och ärendet kommer även att rapporteras till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). 

Kort efter att vikarien slagit larm blev undersköterskorna avstängda, och det kommer de förbli tills lex Sarah-utredningen är klar. Då kan det även bli aktuellt med arbetsrättsliga åtgärder, uppger Jörgen Olsson.

– De anställda håller själva med om att det har skapats en dålig kultur. De har inte haft något engagemang, men kan inte förklara varför det blivit så. 

Läs mer: Sju kommunanställda stängs av i Halmstad 

Enligt Jörgen Olsson har ingen av de äldre på avdelningen kommit till någon fysisk skada. 

– Det här med passivitet och att inte se till individen, det är så klart skadligt på lång sikt. Varje människa ska bedömas utifrån sitt individuella behov och det har inte gjorts här. 

”De har inte haft något engagemang, men kan inte förklara varför det blivit så.”

Kommunen har satt in vissa insatser på den drabbade avdelningen och jobbar för närvarande efter en handlingsplan. 

– Det handlar om att skapa tydliga arbetsbeskrivningar gällande rutiner, kommunikation och förhållningssätt. Det är de sakerna som brustit tidigare, säger Jörgen Olsson.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev