onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Riksrevisionen ifrågasätter öppna jämförelser

Publicerad: 27 maj 2021, 08:44

Foto: Jessica Gow

Liten nytta för kommunerna av öppna jämförelser, visar Riksrevisionens granskning.

Ämnen i artikeln:

RiksrevisionenSocialstyrelsenHemtjänstÄldresjukvårdÄldrevård

Vare sig kommunerna, Socialstyrelsen eller regeringen bryr sig så mycket om att följa upp jämförelserna.

Det hävdar Riksrevisionen i en rapport där systemet med öppna jämförelser inom socialtjänsten har granskats. Systemet bygger till stor del på att kommunerna lägger ner massor av arbete på att rapportera in uppgifter om olika delar av socialtjänsten, data som de till stor del samlar in genom enkäter till invånare och brukare.

”Delar av informationen används för kvalitetsutveckling av kommunernas socialtjänst. Men det gäller endast en mindre del av de omkring 400 indikatorerna som kommunerna rapporterar in,” säger Olof Widmark, projektledare för granskningen i ett pressmeddelande.

Inte heller Socialstyrelsen eller regeringen använder sig så värst mycket av jämförelserna och all den insamlade datan för att regelbundet följa upp hur kommunernas socialtjänst utvecklas.

”Det innebär att det omfattande inrapporteringsarbete som kommunerna utför inte tjänar något tydligt syfte på nationell nivå heller” anser Riksrevisionen.

Riksrevisor Helena Lindberg anser att det är dags att se över systemet.

”Socialstyrelsen bör se över indikatoruppsättningen så att endast de indikatorer som är till tydlig nytta för kvalitetsutveckling ingår. Dessutom behöver kommunerna få mer stöd att använda indikatorerna” säger hon i pressmeddelandet.

Lars Larsson/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev