onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Regeringens utredare ryter ifrån om heltid: ”Sätt igång direkt”

Publicerad: 27 maj 2021, 11:49

Det finns kommuner som inte visat frågan den uppmärksamhet som krävs, säger Göran Johnsson som inom kort lämnar sina slutsatser kring äldreomsorgens kompetensförsörjning till regeringen.

Foto: Pressbild/Jessica Gow/Scanpix

Heltid och sunda scheman är grundläggande för att äldreomsorgen ska kunna rekrytera i framtiden. Den slutsatsen drar regeringens utredare Göran Johnsson: ”Det här med delade turer kan man inte hålla på med.”

Ämnen i artikeln:

ÄldrevårdArbetsmiljöArbetsgivarePolitiker

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


Efter omkring ett år med dialoger med kommuner, SKR och vårdföretag lämnar tidigare Metallbasen Göran Johnsson om några veckor in betänkandet i utredningen om äldrevårdens kompetensförsörjning till regeringen. 

– Om man inte tar tag i det här nu, så kommer det vara ännu värre om fem år – då kan det bli en rejäl kris, säger Göran Johnsson till Dagens Samhälle. 

Heltidsanställningar och bättre scheman är en viktig del i att skapa attraktiva arbetsplatser som lockar tillräckligt många till äldreomsorgen framöver.

– Det är en av de tydliga uppfattningarna jag har; man måste ha bättre arbetstider och heltid är en viktig fråga, säger Göran Johnsson.

– De här konstigheterna med delade turer och sådant som förekommer, det måste man förstå att det kan man inte hålla på med. Inga andra sektorer skulle godkänna sådana arbetstider – om man föreslog det i industrin skulle det ses som en ren provokation, säger Göran Johnsson. 

Som Dagens Samhälle berättat så har heltiderna ökat inom omsorgen av äldre och personer med funktionsnedsättning. Men skillnaderna mellan olika kommuner är enorma. I Norrköping har 98 procent av äldreomsorgens anställda heltid, i Lessebo 24 procent. 

Läs mer: Hela listan kommun för kommun: Så många har heltid 

Göran Johnsson har också noterat de stora skillnaderna. Många kommuner gör ett bra jobb, andra behöver kavla upp ärmarna, anser han.

– Det finns tyvärr de som inte visat frågan den uppmärksamhet som krävs. Lägstanivån är helt enkelt för låg i äldreomsorgen när det gäller att se till att man får en bra kompetensförsörjning, säger han och ger en tydlig passning till politiker och chefer i kommunerna.

– Det finns ingen anledning att sitta och vänta på nya myndighetsföreskrifter eller lagar. Sätt i gång direkt, alla instrument som behövs finns. Men då måste politikerna prioritera det och cheferna engagera sig.

Läs mer: Bättre villkor ska locka männen till omsorgen 

Kommunstyrelsens ordförande Lars Altgård (S) i Lessebo blir förvånad över att kommunen ligger sämst till, eftersom man i flera år arbetat med rätt till heltid.

– Vi jobbar tillsammans med Kommunal i den här frågan, men det går långsamt. Det här arbetet tar tid, och har tagit alldeles för lång tid. Vi har inte kommit i mål än, säger han. 

Flera av de kommuner som har låg andel heltider är små. Och det kan finnas ett samband. För Lessebo, med 8 700 invånare och äldreboenden i fyra av kommunens orter är schemapusslet svårt att lägga. 

– Det är en stor utmaning för vi har för hög bemanning tidvis på boendena utifrån brukarnas behov. En nattbemanning skulle klara hela kommunen egentligen, säger Lars Altgård. 

Att ha färre särskilda boenden kanske är något man måste titta på framöver i Lessebo. En annan problematik är helgerna. Jobb varannan helg skulle underlätta schemaläggningen, men det finns anställda som hellre tar delade turer i utbyte mot färre helger, enligt Lars Altgård. 

– Största utmaningen är att hitta utbildad personal. Än så länge går det bra, men det blir en utmaning i framtiden. Vi måste vara en attraktiv arbetsgivare och då hänger alltihop: scheman, heltider och så vidare, säger han.

Läs mer: Spa mitt på dagen – här är expertens bästa heltidstips 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev