Äldreomsorg
Rättegång mot Attendochefer – unik prövning av ny lag
Publicerad: 26 september 2022, 11:40
Chefer på Attendo gav ett vårdbiträde en erinran för att hon i Expressen berättat om bristande smittskydd på ett boende. Nu startar rättegången mot cheferna, som åtalats för att ha brutit mot lagen om meddelarskydd. Foto: JONAS EKSTRÖMER
Lagen om meddelarskydd i privat verksamhet prövas nu för första gången i domstol. Två chefer på Attendo och en hr-specialist står åtalade för att ha gett ett vårdbiträde en erinran när hon berättat för Expressen om bristande smittskydd.
Vårdbiträdet Stine Christophersen arbetade våren 2020 på ett äldreboende, där covid spreds bland de äldre. Boendet påstod att vissa smittskyddsåtgärder hade vidtagits, vilket enligt Stine Christophersen inte var sant. Hon uppmärksammade flera chefer på detta, men när inget hände trädde hon fram i Expressen och berättade om de risker som boende och personal utsattes för.
Hon kallades därefter till ett möte där två chefer och en hr-specialist ställde frågor om hennes uttalanden och gav henne en erinran för att hon ansågs ha varit illojal mot Attendo.
Stine Christophersen spelade in samtalet med cheferna och händelsen uppmärksammades förra året i en radiodokumentär. Det ledde till att erinran drogs tillbaka och att Attendos koncernchef Martin Tivéus bad Stine Christophersen om ursäkt. Cheferna som gett henne en erinran blev av med sina chefsuppdrag.
I våras väcktes åtal mot cheferna och hr-specialisten för att de enligt åklagaren brutit mot lagen om meddelarskydd. I dag måndag startar rättegången i Attunda tingsrätt.
Lagen om meddelarskydd gäller sedan år 2017 inte bara i offentligt driven verksamhet utan även anställda i privat verksamhet som finansieras med skattemedel. Lagen innebär att anställda har meddelarfrihet, det vill säga rätt att lämna uppgifter till massmedier för publicering utan att riskera någon påföljd för det.
Uppgifter som omfattas av tystnadsplikt får inte lämnas ut och inte heller uppgifter som kan skada rikets säkerhet.
Den som avskedar, säger upp eller utdelar en disciplinpåföljd till någon som använt sin meddelarfrihet kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år.
LÄS MER: Kommunal vill se en lex Stine
LÄS MER: Efter avslöjande: Stockholms stad kräver att Attendo förklarar sig