fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Privatisering ”het politisk fråga” efter Attendos brister

Publicerad: 2 september 2022, 13:16

För eller emot privata utförare i Härryda? Per Vorberg (M) och Patrik Linde (S) är på olika sidor i debatten. Foto: Anna Sigvardsson Högborg/Härryda kommun/Jonas Heiman

Det togs inget beslut om att häva avtalet med Attendo i Härryda. I stället blev det en lång debatt i kommunstyrelsen. Frågan om privata aktörer i välfärden har blivit en lokal valfråga.

Ämnen i artikeln:

Val 2022Senaste nyttInternationella engelska skolanAttendoÄldreboendePrivat drift

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Som Dagens Samhälle skrev i går, torsdag, har välfärdsnämnden i Härryda rekommenderat kommunstyrelsen att häva avtalet med Attendo efter att kvalitetsbrister uppdagats vid det nya äldreboendet i Mölnlycke.

Men kommunstyrelsen tog inget beslut om hävning på sitt sammanträde i går. 

– Det blev en lång debatt i kommunstyrelsen, det brukar inte riktigt vara så. Det slutade till sist med votering, berättar Patrik Linde, kommunstyrelsens 2:e vice ordförande och företrädare för Socialdemokraterna som sitter i opposition.

Det var den styrande alliansens förslag som vann: Att anlita extern juridisk expertis för att kontrollera att det verkligen finns grund för att häva avtalet.

– Det är ett stort avtal som handlar om mycket pengar, så det kan bli dyrt om vi gör fel, säger kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M). 

Patrik Linde kände sig trygg med förvaltningens slutsats att bristerna på äldreboendet varit så stora att de utgör grund för hävning, och röstade för det. Socialdemokraterna var också emot att överhuvudtaget släppa in Attendo i kommunen. Säteriet i Mölnlycke är det första äldreboendet som drivs i privat regi.

– Vi har platser i våra befintliga boenden som vi har lagt i malpåse för att styret tycker att de äldre ska bo på Attendo, säger Patrik Linde som också varit emot Internationella Engelska skolans (IES) etablering i kommunen, en fråga som också skapat debatt i kommunen och beslutet överklagades av flera kommuninnevånare. 

LÄS MER: Dom: Härrydas speciallösning för IES stoppas

Frågan om privata aktörer eller ej i kommunen kan bli en valfråga, tror Patrik Linde. Kommunen styrs i dag av de fyra tidigare allianspartierna tillsammans med två lokala partier, men deras majoritet är svag så maktskifte är inte en omöjlig tanke. Socialdemokraterna satsar hårt på dörrknackning inför valet och har hälsat på hos mer än 5 000 kommuninvånare. 

– Attendofrågan diskuteras mycket, liksom IES. Det är bra inför ett val att det finns konfliktfrågor, det blir spänst i debatten då, säger Patrik Linde. 

Per Vorberg konstaterar att det är en fråga där styret och oppositionen står på varsin sida:
– Det har varit en het politisk fråga länge med en tydlig skiljelinje mellan vänsterblocket och oss i majoriteten. Vi tycker att det är bra att det finns olika skolor, äldreboenden, vårdcentraler och så vidare. Vi har varit tydliga med att vid nytillkommande verksamhet så ska vi alltid pröva om det finns någon utomstående som vill komma in och utföra verksamheter med bra kvalitet, säger han.

Hur det blir med Attendos avtal ska nu avgöras när den juridiska genomgången är klar. Det blir efter valet, på nästa kommunstyrelsesammanträde den 29 september.

Tycker du att avtalet bör sägas upp om juristerna säger att det finns grund för det?
– Det bästa hade varit om man hade kunnat lösa det här innan vi behövde diskutera avtalet. Men vi från majoriteten anser att bedriver man inte verksamhet med hög kvalitet så ska man inte vara i Härryda, säger Per Vorberg. 

Har du förtroende för Attendo?
– Jag är mycket starkt kritisk till hur det har varit på Säteriet, men jag vet att Attendo också har verksamheter som är bra. Men mitt förtroende är skadat. 

LÄS MER: DS rankar: Härryda Årets superkommun 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev