Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Positiv trend: Allt fler sjuksköterskor i äldreomsorgen

Publicerad: 15 december 2021, 12:32

En del av kommunerna uppger att de vill anställa fler sjuksköterskor, men tycker att det är svårt att få tag på rätt personal.

Foto: Mostphotos

Att sambandet mellan lägre medicinsk kompetens och högre risk för smitta och dödsfall i äldreomsorgen är tydligt visade coronakommissionen i sin rapport för ett år sedan. Nu ökar andelen sjuksköterskor i kommunerna.


Ämnen i artikeln:

BemanningCorona i vårdenSjuksköterskor

En enkät från SR Ekot visar att andelen sjuksköterskor inom den kommunala äldreomsorgen runt om i landet växer. Av de 206 kommuner som har svarat uppger 64 att de har utökat sjuksköterskebemanningen. Ett par uppger att de vill, men att det är svårt att få tag på utbildad personal. Och vissa säger att de har haft en bra bemanningsnivå under, och redan före, pandemin. 

För ett år sedan som coronakommissionen lade fram sin rapport om faktorer som bidragit till den höga smittspridningen i kommuner och regioner. En faktor var att antalet timanställda hade ökat, vilket bidrog till den stora smittspridningen. Rapporten visade också ett samband mellan låg andel sjuksköterskor och hög risk för smitta och dödsfall. På grund av coronakommissionens råd har det nu anställts mer personal med högre medicinsk kompetens, uppger Ekot. 

Kommuner har under året kunnat söka statsbidrag till ett totalt värde av 1 miljard kronor för att utöka bemanningen av personal med högre medicinsk kompetens. Enligt Socialstyrelsen har 273 av landets 290 kommuner sökt bidraget. 

– Det blir en större trygghet för patient och personal att det alltid går snabbt att få tag på en sjuksköterska, säger enhetschef på hemsjukvården i Simrishamn, Anna Toftegaard Jensen, till Ekot.

Knut Sahlin Ekberg

Reporter

knut.sahlin@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev