onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Örebro bryter med Humana efter upprepade brister – ”Så här får det inte gå till”

Publicerad: 26 april 2022, 11:26

Humana tog över Berggården från kritiserade Norlandia i höstas, men nu tar kommunen över driften. Orsaken: Kvalitetsbristerna kvarstår. Foto: Pontus Lundahl/TT

Den nya entreprenören fick inte ordning på problemen på äldreboendet Berggården i Örebro. Efter ytterligare larm om kvalitetsbrister tar nu kommunen över driften.
”Fruktansvärt, så här får det inte gå till”, säger Marie Brorson (S).

Ämnen i artikeln:

Offentliga marknadenHumanaÄldreboendeUpphandlingsarbete

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Äldreboendet Berggården fick i höstas allvarlig kritik från både kommunen och Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) sedan det visat sig att boendet var kraftigt underbemannat och att det fanns brister i både dokumentationen och kommunikationen med anhöriga.

LÄS MER: Allvarliga brister på privat äldreboende – ”Vi kan aldrig ha fullständig kontroll”

Eftersom företaget som då drev boendet, Norlandia, precis skulle lämna över driften av boendet till en ny utförare, avslutade Ivo ärendet utan åtgärd utöver kritiken. Humana, som vunnit den senaste upphandlingen, tog över i månadsskiftet september/oktober 2021.

Men nu blir det ytterligare ett byte av vem som sköter boendet.

I går måndag beslöt den ansvariga nämnden i Örebro kommun på ett extrainsatt sammanträde att kommunen tar över driften redan den 16 maj. De boende på Berggården får alltså sin tredje utförare på mindre än ett år.

Bakgrunden är att kommunen gjort en fördjupad uppföljning av verksamheten på boendet, sedan anhöriga lämnat in klagomål om brister i omvårdnaden.

Uppföljningen visar på flera kvalitetsbrister på boendet. Kommunen granskade 16 avtalspunkter och fann att Humana inte helt uppfyllde någon av dem.  

– Jag blev både arg och ledsen, måste jag säga. Jag tycker det är fruktansvärt, så här får det inte gå till. De äldre måste vara garanterade en bra vård och omsorg, säger Marie Brorson (S), ordförande i programnämnd social välfärd, som radar upp några av de upptäckta svagheterna:

– Brister i omvårdnad och service.
– Måltidsplaner saknas.
– Ingen individuell planering för de boende.
– Avvikelserapporter följs inte upp som de ska.
– Sjuksköterska och arbetsterapeut finns inte på boendet i avtalad omfattning, trots att Humana fått extra tid på sig för att kunna rekrytera sjuksköterska.

Humana säger till Nerikes Allehanda att de är förvånade att beslutet tas med så kort varsel. Bolaget hade önskat sig mer tid för att lösa problemen med bland annat bemanning, säger Anders Broberg, affärsområdeschef för Humanas äldreomsorg, till tidningen. 

Marie Brorson menar att Humana fått tillräcklig tid på sig för att jobba bort de brister som fanns efter att den tidigare utföraren lämnat över, eller åtminstone kunna visa att en förbättring har skett.

– Vi anser att på ett halvår bör man ändå se att det händer någonting. När det inte sker måste vi för de äldres skull säkra upp att de får den vård och omsorg som de behöver, säger hon.

Vad säger att kommunen kommer att kunna driva Berggården på ett bättre sätt?
– Vi kommer att lägga all kraft för att komma till rätta med problemen. Bland annat tillsätter vi chefsstöd och en extra chef, så att ledningsstrukturen kommer att förändras. 

Personalen som arbetar på boendet kommer att erbjudas anställning i kommunen.

LÄS MER: Privat äldreboende stridsfråga i Haparanda

LÄS MER: Tryck på omsorgen igen – äldrebolagen hämtar in pandemitapp

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev