Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Onyanserad bild av Stockholms hemtjänst

Äldrecentrum har presenterat en rapport om valfrihet inom hemtjänsten. Den redovisar fakta och synpunkter som inte stämmer och som till vissa delar är inaktuella.

Publicerad: 18 april 2013, 11:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HemtjänstLOV

Äldrecentrums rapport om Lagen om valfrihet, LOV, som presenteras i Dagens Samhälle (nr 12/2013) visar i huvudsak negativa och onyanserade bilder av hur hemtjänsten fungerar i Stockholms stad. Rapporten redovisar fakta och synpunkter som inte stämmer och som i delar är inaktuella. En allmän beskrivning av hemtjänsten i Sverige illustreras med exempel från Stockholm, vilket inte alltid är relevant. Detta har vi framfört till författarna.

Stockholms stad har haft en kundvalsmodell för hemtjänsten sedan 2002. LOV har tillämpats för upphandling av utförare sedan 2009. I Stockholms stad har valfriheten inneburit en ökad kundnöjdhet genom att den enskilde fått ökat inflytande över sin egen situation. Brukarundersökningarna visar på en positiv trend i hemtjänstens utveckling. Stockholms stad har frågat hemtjänsttagarna vad de tycker. Vi konstaterar att nöjdheten ökat från 67 procent år 2011 till 84 procent år 2012. I dag uppger 90 procent att de känner till valfriheten.

En stor andel av de äldre har gjort ett aktivt val av utförare. Företagandet har ökat, särskilt kvinnligt, vilket har skapat en större mångfald av utförare och arbetsgivare.

På en punkt är dock rapportförfattarna och vi eniga - det finns ett behov av utvecklingsarbete avseende kommunikationen och presentationen av utförare. Det ska vara enkelt att hitta och jämföra utförare såväl på webben som vid biståndshandläggningen.

Eva Frunk Lind, förvaltningschef äldreförvaltningen Stockholm stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HemtjänstLOV

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev