lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Nu sätter Dagens Samhälle fokus på äldreomsorgen

Publicerad: 8 oktober 2021, 10:15

Under temaveckan kommer Dagens Samhälle bland annat avslöja vilka kommuner som driver äldreomsorgen effektivast, berättar chefredaktör Christina Kennedy.

Foto: GABRIEL LILJEVALL, JESSICA GOW / TT

Äldreomsorgen debatteras intensivt sedan olika brister blixtbelysts under coronapandemin. Därför kommer Dagens Samhälle att djupdyka i organiseringen och finansieringen av omsorgen om äldre.

Ämnen i artikeln:

ÄldreÄldreboendeOmsorg

Christina Kennedy

ck@dagenssamhalle.se


Det här kommer du att få läsa om på Dagens Samhälles webb under veckan, med start i dag, måndag:

Kommunerna som driver äldreomsorgen effektivast. Vilka har lägre kostnad än de borde ha, utifrån andel äldre och sitt geografiska läge? Och vilka har höga kostnader? Hela listan.

Emmaboda har drivit den mest kostnadseffektiva äldreomsorgen under senaste decenniet. Vad är hemligheten? 

De första dödsfallen i covid-19 på ett svenskt äldreboende inträffade i Älvkarleby. Nu tycker omsorgschefen Lena Isokivelä att det talas för mycket om pengar och personal och för lite om hur verksamheten behöver utvecklas. 

Så bör äldreboenden byggas om för att smittor ska stoppas. Enligt arkitekturforskaren Catharina Nord tar kommunerna inte chansen att bygga smartare och mer flexibla boenden, trots att byggregler inte hindrar.  

Här blir allt större del av befolkningen 80+. Klarar kommunerna i toppen äldreomsorgen? Så ser SCB:s befolkningsframskrivning ut. Hela listan. 

Kan digitala hjälpmedel göra det lättare för skröpliga äldre att bo kvar i sina egna hem? I Karlstad erbjuds äldre att övernatta i en vägledningslägenhet och testa utrustningen där.  

Coronakommissionen anser att den medicinska kompetensen i äldreomsorgen bör höjas. Men hur används sjuksköterskor och läkare bäst? Stockholms nye kommunala läkarstrateg söker svar på den frågan.  

Första demensbyn i Sverige har invigts i Vellinge. Med Vingelbar, simbassäng och promenadslinga där ingen ska gå vilse. Miljön ska stärka de boendes möjligheter att leva ett självständigt liv.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev