Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Min vilja måste väga tungt i valet av god man

Grundläggande är att FN:s konvention och de handikappolitiska målen ska styra kommunernas insatser för oss som behöver gode män. Detta måste ansvariga politiker ta till sig, replikerar Magnus Andén genom Cecilia Andén.

Publicerad: 11 mars 2014, 09:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Funktionsnedsättning

REPLIK. Reaktionerna på vår artikel i Dagens Samhälle 28 februari om att godmanskap och förvaltarskap bör ha samma målsättning som svensk handikappolitik är förvånande. Sedan 1989 är alla vuxna i Sverige myndiga. I inledningen till FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning slås bland annat fast att staterna ”erkänner betydelsen av individuellt självbestämmande och oberoende för personer med funktionsnedsättning, däribland friheten att göra egna val”

Att personer med de allra största funktionsnedsättningarna behöver ett starkt stöd för att detta ska kunna förverkligas, det är uppenbart. Och att stödet då också måste ges av någon som den enskilde kan kommunicera med, blir för oss och de allra flesta en självklar följd.

SKL:s chefsjurist Germund Persson har nog inte så stor erfarenhet av situationen för personer med de allra största funktionsnedsättningarna när han den 5 mars i sin replik skriver att det inte finns någon motsättning mellan en professionalisering av godmanskapet och att utgå från individens vilja. Den som känner någon som kommunicerar här och nu genom att lyfta på ett finger, vrida lite på huvudet, eller med en viss blick eller ett visst ljud tala om att nu är det något som inte är bra, vet att Germund Persson har fel. Det är just där motsättningen finns.

Överförmyndarna i Helsingborg Carl-Johan Carlborg och Ia Antonsen anser i sin debattartikel den 4 mars att rätten för en huvudman att själv kunna välja assistans kan upprätthållas även om huvudmannen inte kan förmedla sig med sin gode man. Hur då, undrar man. Inte ett ord om processen att inhämta samtycke, inte ett ord om att kunna tolka och förstå den enskildes egen vilja i den personliga assistansen. Socialstyrelsens rapport om hur personer med de allra största funktionshindren ska kunna få möjligheter till bra beslutsstöd viftas bort som verklighetsfrämmande.

Någonting är allvarligt fel. Är vi i brukarorganisationerna och ni i kommunerna inte ens överens om det grundläggande; att samhällets insatser ska styra efter de handikappolitiska målen och FN:s konvention som Sverige har ratificerat?

Magnus Andén (genom god man Cecilia Andén Blanck), ordförande föreningen JAG

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Funktionsnedsättning

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev