Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Kräver miljoner efter larmskandalen

Publicerad: 14 januari 2021, 07:45

”Erhålls inget svar inom tio dagar kommer en faktura skickas med 30 dagars betalningstid”, skriver Luleå kommun i sitt kravbrev till Tunstall.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Luleå kommun kräver 2,25 miljoner kronor i skadestånd efter problem med trygghetslarm som ledde till att en äldre kvinna avled i sitt hem, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.


Ämnen i artikeln:

Hemtjänst

I oktober förra året drabbades minst 47 kommuner av störningar i trygghetslarm från operatören Tunstall, det gick så långt att en äldre kvinna i Luleå dog.

Kvinnan larmade efter hjälp åtta gånger under en och en halv timme men när larmet nådde nattpatrullen var det för sent.

Nu kräver Luleå kommun skadestånd av larmoperatören, kommunen kräver 2,25 miljoner kronor i ersättning, vite och prisavdrag.

”Luleå kommun emotser ett svar från Tunstall. Erhålls inget svar inom tio dagar från att detta meddelande skickades från Luleå kommun kommer en faktura motsvarande ovanstående belopp skickas med 30 dagars betalningstid”, skriver Luleå kommun.

Redan i oktober valde anhöriga till kvinnan att polisanmäla Tunnstall, men eftersom det är kommunen som erbjuder tjänsten med trygghetslarm fanns även möjligheten att kommunen skulle ställas till svars för det inträffade.

– Vi får se om det överhuvudtaget är något brott som har begåtts och om det finns anledning att anta det. Det är för tidigt att säga, sade vice chefsåklagare Anna Bergström till TT då.

Luleå kommun valde kort efter händelsen att byta larmoperatör till SOS Alarm.

TT Nyhetsbyrån

Ämnen i artikeln:

Hemtjänst

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev