Äldreomsorg
Kostchefer: Därför är läskförbud för äldre omotiverat
Publicerad: 27 april 2021, 09:07
”Mjölk är naturligtvis ett bättre alternativ. Men socker är inte lika bannlyst för äldre som för förskole- och skolbarn”, säger Marianne Backrud-Hagberg, ordförande branschorganisationen Kost & Näring. Foto: Linnea Ronström
Nationella riktlinjer säger varken ja eller nej till läsk på äldreboenden. Kostchefer som Dagens Samhälle talat med menar att det positiva med läsk överväger det negativa.
Gislaved motiverar sitt beslut att ta bort läsk som basalternativ vid äldreboenden främst med näringsargument. Det handlar om att sockret i läsken är tomma kalorier och att risken finns att läsken konkurrerar med den mer näringstäta maten. Alltså att de äldre dricker läsk i stället för att äta.
I Livsmedelsverkets nationella riktlinjer finns inget klart ja eller nej kring läsk som måltidsdryck i äldreomsorgen. Här poängteras visserligen att ”sockersötade drycker ger mindre näring”. Å andra sidan poängteras också att ”den enskilde ska ges möjlighet att påverka vilka maträtter och vilken dryck som serveras”.
Kostchefer och måltidschefer i offentlig sektor samlas i branschorganisationen Kost & Näring. DS har talat med ordförande Marianne Backrud-Hagberg för att reda ut om läsk är att rekommendera på äldreboenden eller inte.
– Mjölk är naturligtvis ett bättre alternativ. Men socker är inte lika bannlyst för äldre som för förskole- och skolbarn. Som branschförening uppfattar vi att det viktiga är att se till helheten. Det handlar också om livskvalitet för de boende, och det viktigaste är att man äter, säger hon.
LÄS MER: Kostchef utsatt för hatvåg efter läskstopp.
Är det vanligt med läskförbud på äldreboenden?
– Jag törs inte svara hur kommunerna gör.
Hur gör ni i Nyköping där du är kostchef?
– Avdelningarna kan beställa läsk till den som vill, de avgör själva. Jag har svårt att se behovet av att vara rigid här.
Karin Lundell är måltidschef i Strängnäs.
Serverar ni läsk till maten på äldreboendena?
– Ja gud ja! Av flera anledningar. Dels är det viktigt att man själv får välja. Dels finns också visst kaloriinnehåll i läsk och lättöl, och det gör lite nytta.
Hon är väl bekant med argumentet mot läsk att det kan konkurrera med näringsinnehållet i själva maten.
– Visst, det kan finnas en risk för det. Men grundtanken man måste ha kring maten är att människor bor här i eget boende. De behöver stöd och hjälp, men så länge de bor i eget boende ska ingen ha synpunkter ifall hinka läsk är vad de vill göra, säger Karin Lundell.
– Skulle det vara så att någon ersätter maten med att dricka för mycket läsk får man väl snarare lirka och jobba med att hjälpa den personen med kostvanorna.