måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Kostchef utsatt för hatvåg efter läskstopp - ”Totalt oacceptabelt”

Publicerad: 27 april 2021, 09:07

”Här är en tjänsteperson extremt utsatt och det gör mig fruktansvärt upprörd”, säger Carina Johansson, kommunstyrelsens ordförande (C). Foto: Pontus Lundahl/TT, Gislaveds kommun

Kommunalrådet fördömer hot och hat som riktats mot kommunens kostchef efter riksnyheten att Gislaved tar bort läsk som måltidsdryck på äldreboenden. Samtidigt vill politiken nu efter mediestormen ändra på professionens beslut och servera läsk.

Ämnen i artikeln:

Läskstopp i GislavedHotÄldreboendeLivsmedel

Måns Wikstrand

mans.wikstrand@dagenssamhalle.se


Beskedet om ”förändring i dryckessortimentet på särskilt boende” skulle aldrig ens upp för politiskt beslut, utan kostchefen i Gislaved gav bara en information till politikerna. Men lokaltidningen plockade upp nyheten. Den 19 april toppades Värnamo Nyheter av rubriken ”Läsk nu endast till fest för de äldre”, med bild på kommunens nya kostchef som kvinnan bakom förändringen. I syfte att skapa näringsrikare måltider för de äldre skulle kommunen ta bort läsk som alternativ i basutbudet på äldreboendena. Kostchefen säger i artikeln bland annat att läsk inte tillför någon kvalitet för de äldre. 

Artikeln blev startskottet för ett mediedrev som pågått i flera dagar. I kvällstidningar, radio och tv fördöms hur kommunen berövar de äldre inte bara läsken utan också deras valfrihet och livskvalitet.

– Ingen kunde ana att det här skulle bli så stort, säger Carina Johansson (C ), kommunstyrelsens ordförande.

Hon berättar om mängder av hot och hat som vällt in efter medieuppmärksamheten kring beslutet, såväl per mejl som i sociala medier. 

– Här är en tjänsteperson extremt utsatt och det gör mig fruktansvärt upprörd. Det här är frågor vi som arbetsgivare har ett tungt ansvar att hantera och vi som politiker måste nu markera att det är totalt oacceptabelt att ge sig på tjänstepersoner som gör sitt jobb, säger Carina Johansson.

LÄS MER: Kostchefer: Därför är läskförbud för äldre omotiverat. 

Hon konstaterar att kommunen behöver ha bättre beredskap kring hur man kommunicerar i ämnen som kan bli känsliga. 

– En del förändringar i kommunala verksamheter kan leda till stora reaktioner. Vi har varit med om liknande ärenden tidigare och det är väldigt tydligt att debatten kring politiker och tjänstepersoner hårdnat.

I sakfrågan tog Carina Johansson inledningsvis beslutet i försvar. Förklarade att det handlade om att ge de äldre en mer näringsrik kost och att det alltid finns möjlighet för den som vill att köpa till läsk. 

Men senare har hon ändrat sig. I ett mejl till Aftonbladet förklarar hon att äldre i Gislaved ”självklart” ska kunna välja läsk om de vill det. Samtidigt har socialförvaltningen i kommunen i ett pressmeddelande förklarat bevekelsegrunderna bakom beslutet utan att backa från förändringen.

Men du vill ändra beslutet nu efter medieuppståndelsen?
– Egentligen är det inte en politisk fråga, vi ska inte vara inne och detaljstyra vilken skinka som ska serveras på mackor och dylikt. Men, när en fråga får så här stor uppmärksamhet kan vi från politiken behöva gå in och reflektera, säger Carina Johansson. 

Så ni kommer att ändra beslutet och tillåta läsk till måltiderna?

– Ja, nu har ju jag gått ut med det. Jag har respekt för professionens bedömning, men vi som politiker kan ju göra en annan bedömning ur vårt perspektiv. Vi tycker att läsk kanske borde fortsätta serveras.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev