Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Kommuner backar – häver besöksförbud

Publicerad: 8 oktober 2020, 07:58

”Vi är medvetna om att vi inte mer kan förvägra någon att besöka våra boende”, säger Elisabet Zimmer.

Foto: Mostphotos

Efter folkhälsomyndighetens påpekande häver nu flera kommuner sina lokala besöksförbudet på äldreboendena.


Den 1 oktober hävdes det besöksförbud på vård- och omsorgsboenden som infördes den 1 april. Men flera regioner och kommuner fortsatte ändå att rekommendera fortsatt besöksförbud.

Eftersom antalet konstaterade fall av covid-19 hade fördubblats på kort tid rekommenderade Region Dalarna och Smittskydd Dalarna länets särskilda boenden att tills vidare fortsätta som tidigare.

Några av kommunerna i Dalarna fortsatte därför med besöksförbud på särskilda boenden.

Men enligt folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad är lokala besöksförbud på äldreboenden olagliga och en inskränkning av individens grundlagsskyddade rättigheter.

Nu väljer Smedjebacken kommun att häva besöksförbudet.

– Vi är medvetna om att vi inte mer kan förvägra någon att besöka våra boende, så kräver någon att få komma in så släpper vi in dem i den boendes lägenhet, säger Elisabet Zimmer, som är chef för omsorgsförvaltningen i Smedjebacken till Dala-Demokraten.

Även Leksand häver besöksförbudet, men uppmanar besökare att vara restriktiva.

– Utöver rekommendationerna vill vi betona vikten av att avstå besök vid minsta symtom som till exempel hosta, snuva och halsont, men även huvudvärk, ledvärk, illamående och diarré, säger Helena Hansson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Leksands kommun på kommunens hemsida.

På äldreboendet Edshöjden i Edsbruk i Västerviks kommun förlängdes besöksförbudet sedan en anställd på boendet konstaterades smittad av coronaviruset. Den smittspårning som inleddes har inte resulterat i några positiva tester så uppkommer inget oväntat öppnas det upp för besök till helgen.

– Det här är väldigt glädjande och ett gott betyg för regionens testning och smittspårning, säger Västerviks kommuns socialchef Jörgen Olsson på kommunens hemsida.

Även i Askersunds kommun är det nu klart när de särskilda boendena kan börja ta emot besök från anhöriga. Borgmästargården och Syrenen tar emot besökare från och med tisdag den 6 oktober och nyöppnade Smedsgården från och med måndag den 12 oktober.

Besöksförbudet upphörde den 1 oktober, men Askersunds kommuns socialförvaltning gjorde bedömningen att mer tid behövdes innan boendena kunde ta emot besökare på ett säkert sätt.

– Men vi vet förstås att det här är efterlängtat både bland våra boende och bland deras anhöriga och därför vill vi öppna upp för besök så snart som möjligt. Till de datum vi nu bestämt bedömer vi att alla våra rutiner ska vara på plats på våra boenden, säger Maria Ståhl, socialchef i Askersunds kommun på kommunens hemsida.

Erik Pettersson

Reporter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev