söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Kommunal varnar för ”massflykt” från välfärden

Publicerad: 11 april 2023, 11:46

Kommunals ordförande Malin Ragnegård varnar för att en stor del av personalen i äldreomsorgen inte vill jobba kvar.

Foto: Sören Andersson/ Adam Wrafter

Av Kommunals medlemmar inom äldreomsorgen vill mer än varannan inte fortsätta att jobba där, visar en ny rapport. Arbetet anses för fysiskt och psykiskt påfrestande.

Ämnen i artikeln:

KommunalArbetsmiljöKompetensbristHemtjänst

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Enligt rapporten "Personal som lämnar" vill bara 46 procent av dem som arbetar i äldreomsorgen och är medlemmar i Kommunal vara kvar i yrket om tre år. Andelen har sjunkit betydligt under det senaste decenniet. År 2017 kunde 60 procent av personalen tänka sig att arbeta kvar och år 2012 var den andelen 76 procent.

”En kronisk underbemanning och en urusel arbetsmiljö är på väg att leda till en stor massflykt från svensk välfärd”, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Lista: Sex eller 25 – så många ringer på dörren från hemtjänsten

De vanligaste orsakerna till att personalen vill sluta är att arbetet anses vara psykiskt och fysiskt påfrestande samt att personalen inte känner att den kan tillgodose de äldres behov.

Hälften av dem som deltagit i undersökningen svarar att arbetstiderna ”aldrig” eller ”inte särskilt ofta” går att kombinera med familjeliv eller sociala aktiviteter. Av dessa är det bara 35 procent som vill arbeta kvar inom tre år.

Undersökningen genomfördes i början av år 2021, då personalen i äldreomsorgen påverkades starkt av pandemin. Även tidigare undersökningar har dock gett liknande resultat, påpekar Kommunal i sin rapport.

LÄS MER: SKR: Personalen måste jobba mer och längre

LÄS MER: Spansk personal löser vikariebrist i Boden

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev