Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Kalla faktas avslöjande om LSS var för ensidigt

Efter Kalla faktas program om personlig assistans anklagas nu en stor del av landets socialchefer för att utbilda sina handläggare till att ge avslag på LSS-ansökningar. Men det är en bild som jag verkligen inte känner igen mig i, skriver Roland Persson, socialchef i Simrishamn och ledamot i Föreningen Sveriges socialchefer.

Publicerad: 18 november 2013, 09:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FunktionsnedsättningLSS

Jag såg Kalla faktas program som visade hur en konsult, i en kort sekvens, hade en raljerande ton i samband med en föreläsning för chefer och handläggare i en socialförvaltning. Det var ett klipp från en utbildningsdag i en kommun någonstans. Detta kopplades sedan ihop med intervjuer med brukares anhöriga där man fått avslag på ansökningar om LSS-insatser. Budskapet var att kommunerna medvetet utbildar sina handläggare till att ge avslag.

Jag har jämfört denna beskrivning mot den verklighet jag själv känner till. Jag har också jämfört den med de erfarenheter som min kommun Simrishamn har haft av nämnda företag. Jag har också ett brett kontaktnät bland socialchefer och vi känner inte igen oss. Jag tar kraftigt avstånd från den raljerande ton som det visades prov på i programmet. Sådant får bara inte förekomma i något sammanhang. Hade jag varit med hade jag omedelbart reagerat. Samtidigt måste man kunna ha synpunkter på LSS utan att riskera något mediadrev. Det som hänt efter programmet saknar rimliga proportioner. Det enda positiva är att det förhoppningsvis på sikt leder till en diskussion om viktiga frågor.

Vi är alla överens om att LSS är en stor och viktig frihetsreform. Det är inte samma sak som att man inte skall kunna ta upp att det finns problem. Det har socialförsäkringsinspektionen konstaterat. Det måste också vara möjligt att diskutera en 20 år gammal lag eftersom det kan ha uppstått behov av förändringar. Jag har till exempel länge tyckt att rätten till daglig verksamhet också inneburit en risk att bli exkluderad från arbetslivet. Det måste vi ju kunna diskutera utan att bli misstänkt för att vilja försämra för målgruppen.

Själv har jag arbetat med dessa frågor i hela mitt vuxna yrkesliv och varit med och genomfört ett stort antal av reformerna på området. Från min position har jag sett hur utvecklande det har varit och hur mycket det har betytt för enskilda människor. Nyligen mottog jag ett öppet brev där jag sägs tillhöra den del (hälften av Sveriges kommuner) som är ”elaka och omänskliga girigbukar”. Och att jag helt missuppfattat budskapet från politiker och beslutfattare på riksnivå.

I min kommun har vi anlitat företaget Kommunlex som granskades i Kalla fakta och inte upplevt någon raljerande ton. Utbildningen handlade heller inte om att ”ge avslag” utan om att göra så rätt som möjligt. Vi måste även fortsättningsvis kunna anlita den juridiska expertis som vi bedömer vara bäst i varje enskild fråga. Vi har inget val eftersom vi inte har denna spetskompetens själva.

På 1980- och 1990-talen kunde man ringa socialkonsulenterna på länsstyrelsen och få goda råd i handläggning och beslutsfattande. Den möjligheten har upphört. De statliga tillsynsmyndigheterna tillhandahåller inte längre denna service, ej heller SKL. Detta samtidigt som de stora assistansbolagen (vissa ägda av riskkapitalbolag) håller sig med jurister som skall företräda brukarsidan.

En socialförvaltnings ansvar är dock större än så. Vi skall tillämpa lagen och göra rätt. Att göra rätt innebär också att ibland ge ett avslag. Vi har ett ansvar mot de personer som behöver stöd och service samtidigt som vi skall se till att tillämpa lagen så som lagstiftaren tänkt sig. Det är vårt uppdrag och det är jag stolt över.

Roland Persson, socialchef i Simrishamn kommun, ledamot i Föreningen Sveriges socialchefer

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

FunktionsnedsättningLSS

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News