Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Joakim Larsson (M) blundar för avarter i hemtjänsten

Södertälje avskaffade LOV på grund av fusk och misstänkt brottslighet i hemtjänsten, ingenting annat. Vi har nu infört en ny valfrihetsmodell baserad på LOU för att få ordning och reda i hemtjänsten och skapa trygghet för brukarna, replikerar kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).

Publicerad: 20 mars 2014, 11:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HemtjänstValfrihetKriminalitetLOV

Joakim Larsson, äldreborgarråd (M) i Stockholms stad, sprider osanningar i sin debattartikel i Dagens Samhälle 20 mars om varför Södertälje kommun avskaffade LOV.  Jag vill klargöra att vårt beslut handlar om fusk och misstänkt brottslig verksamhet. Ingenting annat.

Hemtjänsten i Södertälje kom mycket snart efter att vi införde LOV att handla om fusk och misstankar om brottslig verksamhet istället för de viktiga framtidsfrågorna om kvalitetsutveckling och kompetensförsörjning. Efter en period med eskalerande dramatik med uppsagda avtal och två polistillslag mot hemtjänstföretag beslutade vi att avskaffa LOV.

För oss är det viktigt med valfrihet. Det finns fina hemtjänstföretag för vilka kvalitet och brukarens bästa kommer i främsta rummet och vi behöver dem. Vårdtagaren/brukaren ska ha rätt att välja/välja bort men också att kunna lita på att hemtjänsten är seriös oavsett om den utförs i kommunens egen regi eller av ett privat företag. Självklart kontrollerar kommunen som ansvarig myndighet både företagens och den egna hemtjänsten och utförda tjänster granskas.

Vi har beslutat att införa en ny valfrihetsmodell baserad på LOU med fem externa företag och kommunens egen regi att välja mellan för att få lugn och stabilitet kring hemtjänsten, trygghet för vårdtagare/brukare och för att vi sett värsta tänkbara avarter av den fria etableringen.

Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S) Södertälje kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev