onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Ivo utreder flera olagliga besöksförbud

Publicerad: 11 februari 2021, 08:29

Flera besöksförbud och -stopp på äldreboenden utreds av Inspektionen för vård och omsorg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera äldreboenden misstänks ha låst dörrarna för anhöriga utan stöd i lagen. Nu riskerar uppåt 30 kommuner straffavgift och polisanmälan, efter granskning från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Ämnen i artikeln:

ÄldreboendeCovid-19

Endast Folkhälsomyndigheten kan besluta om besöksförbud på äldreboenden. Kommuner får på eget bevåg avråda från besök, men om de faktiskt låser dörrarna och förbjuder besök gör de en olaglig handling som dessutom bryter mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det är, relativt sett, allvarligt, säger Linda Almqvist, chefsjurist på Ivo.

– Utgångspunkten är att all vård och omsorg bygger på frivillighet och att inga åtgärder ska vidtas mot en enskild persons vilja. Verksamheten ska utgå från respekt, fortsätter hon.

Hittills har Ivo inlett 30 granskningar i kommuner spridda över landet, och om tillsynsmyndigheten finner brister riskerar de att straffas.

– Ivo kan förelägga kommunen med ett vite, och det tänker jag är vårt främsta verktyg. Sedan finns det också en möjlighet att polisanmäla verksamheten, säger Linda Almqvist.

Hittills har tre ärenden avslutats utan påföljd.

– Det har inte kunnat påvisats att det funnits något besöksförbud, säger chefsjuristen.

Resten utreds fortfarande och i ett fall, som gäller Ludvika, har Ivo konstaterat brister och väntar på svar från kommunen nästa vecka.

– När regeringen hävde det nationella besöksförbudet hade vi inte allt på plats och därför tog vi beslut om att fortsätta med förbudet i sju dagar för att sen gå över till rekommendationer, säger Åsa Bergkvist (S), ordförande i Ludvikas vård- och omsorgsnämnd.

Efter det har Ludvika inte haft något besöksförbud på äldreboenden, enligt Bergkvist.

– Vi har inget besöksförbud men försöker i god dialog med anhöriga göra säkra besök. Det är allas ansvar.

Erik Nilsson/TT

Besöksförbud på äldreboenden

Regeringen beslutade om ett nationellt besöksförbud på äldreboenden som gällde mellan 1 april och 1 oktober 2020.

Den 21 november återuppstod besöksförbudet, då som lokala förbud. De formella besluten fattas av Folkhälsomyndigheten i samråd med lokala och regionala aktörer. De tillfälliga lokala besöksförbuden gäller i tre veckor. För närvarande har 35 kommuner tillfälliga besöksförbud från Folkhälsomyndigheten.

Verksamhetsansvarig kan medge undantag från besöksförbudet i vissa enskilda fall, till exempel vid vård i livets slutskede.

Källor: Folkhälsomyndigheten, regeringen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev