tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Hylte kartlägger ovaccinerade - facket protesterar

Publicerad: 14 januari 2022, 10:04

Det kan bli obligatoriskt för all hemtjänstpersonal i Hylte kommun att vara vaccinerad.

Foto: Mathias Bergeld/Mikael Fritzon

Hylte kommun överväger att införa vaccinationskrav för all anställd personal inom vård och omsorg. Detta har lett till fackliga protester och frågan kan behöva avgöras i central förhandling.

Ämnen i artikeln:

Corona i vårdenVaccineringen mot covid-19Arbetsgivare

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


Hylte kommun har tagit ett beslut om att nyanställda och timvikarier inom vård och omsorg ska kunna visa upp vaccinationsbevis för arbetsgivaren. Kravet kan komma att omfatta även fast anställd personal och kommunen har i veckan inlett en kartläggning av vilken personal som inte är vaccinerad med två doser, rapporterar Hallandsposten och Sveriges Radio P4 Halland.

Ovaccinerad personal ska kunna omplaceras till arbetsuppgifter som innebär att man inte är i kontakt med patienter och brukare, men att vara ovaccinerad kan även leda till uppsägning. Detta har skapat oro bland personalen, enligt fackförbundet Kommunal.

– Finns inga arbetsuppgifter i Hylte kommun att utföra, då får man även titta på den delen, och det är då någon form av att man man avskiljs från arbete, säger kommunens omsorgschef Jörgen Lövgren till Sveriges Radio.

Kommunal anser att skyddsutrustning i kombination med snabbtester inför arbetspass är en bättre lösning. Arbetsgivare och fack är inte eniga och Kommunal överväger att begära central förhandling. 

– Det här är en oprövad arena rent arbetsrättsligt, säger Katrin Karlsson, sektionsföreträdare på Kommunal, till Sveriges Radio.

Region Dalarna var tidigt ute med att utreda krav på vaccinationsbevis vid nyanställningar. Precis före jul beslutade regionstyrelsen att begära vaccinationsbevis inte bara vid nyanställningar utan även av tillsvidareanställd personal.

LÄS MER: Dalarna inför vaccinkrav för alla – Ulf Berg: ”Tvingar ingen”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev