Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Hur kan alkoholen flöda fritt bland ungdomar?

Festsäsongen har redan börjat med utspring och skolavslutningar. Det är lika härligt varje gång – för de flesta. Med värmen kommer emellertid sommarhalvårets dryckesvanor, också bland unga. Det är samma sak år efter år, i kull efter kull.

Publicerad: 27 maj 2011, 11:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Alkohol

Det är tyvärr inte ovanligt att försommarens festligheter är dränkta i alkohol. Är du under arton är den dessutom svart eller langad, med andra ord olaglig. Prata Om Alkohols senaste mätning bland 3 000 tjejer i åldern 15-17 år visar att alkoholen är alltför lättillgänglig för svenska ungdomar. Totalt anser nio av tio tjejer att det är ganska eller mycket lätt att få tag i alkohol. Samma undersökning visar också att hela 80 procent av tjejerna sällan vet var alkoholen som de dricker kommer ifrån och endast 7 procent anger att det är föräldrarna som langar.

Det finns ett antal grundläggande motiv till att tillgången av alkohol är reglerad. Alkohol kan kosta; pengar, känslor, skadegörelse och en hel del pinsamma situationer. Därför har vi i Sverige bestämt att de under arton inte ska betala den räkningen. Detta struntar den lägsta formen av brottslighet i, den som göder sig på smuggling och illegal handel. Langare har generellt många strängar på sin lyra.

Unga tjejer löper i många fall större risker än killar i samma ålder. Därför är det skrämmande att 90 procent av tjejerna som dricker anger att det är ganska eller mycket lätt att få tag på alkohol. Att unga dricker är givetvis ett stort problem i sig och det faktum att de ofta har kontakter med organiserade smugglare och dricker alkohol som de inte vet var den kommer ifrån gör det än värre.

Vad gör våra politiker och beslutsfattare för att hejda alkoholflödet till våra svenska ungdomar? En allt för stor del av den alkohol som konsumeras i Sverige kommer från oreglerade kanaler som gränshandel och illegal vidareförsäljning. Alltför många accepterar att köpa smuggelsprit och öl. Det krävs gemensamma krafttag för att komma åt problemet och förändra den negativa norm som råder. Det handlar om att återta kontrollen över försäljningen och om att satsa på förebyggande åtgärder. Detta kommer att bromsa utvecklingen av alltför lättåtkomlig alkohol för våra ungdomar.

Det är upp till våra beslutsfattare att förändra villkoren och bekämpa den illegala handeln med alkohol. Vad gäller det förebyggande arbetet bedriver Sprit- och Vinleverantörsföreningen och Sveriges Bryggerier den nationella alkoholpreventionssatsningen Prata Om Alkohol sedan flera år. En sak är säker, tillsammans kan vi skapa bättre förutsättningar för våra ungdomar.

Per Hazelius
Ansvarig Prata Om Alkohol
Erika Nylander
Vd Sprit- och Vinleverantörsföreningen
Cecilia Giertta
Vd Sveriges Bryggerier

Erika Nylander, vd Sprit- och Vinleverantörsföreningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Alkohol

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev