lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Humana mister tillstånd för personlig assistans: ”Felaktigt beslut”

Publicerad: 31 januari 2023, 14:20

Johanna Rastad, vd på Humana. Foto: David Lagerlöf, Johanna Lundberg

Humana Assistans blir av med tillståndet att bedriva bland annat hemtjänst och personlig assistans. Därmed tappar koncernen 2,8 miljarder kronor eller 35 procent av intäkterna.
”Ivos beslut är felaktigt”, hävdar Humana som kommer överklaga.

Ämnen i artikeln:

IvoHumana

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) lyfter i sitt beslut en rad olika skäl till att Humanas tillstånd ska återkallas, bland annat:

• Återkommande brister avseende anmälningsskyldighet och förvaltning av allmänna medel.
• Bristande förmåga att efterfölja tidigare beslut från Ivo om att utveckla och säkra verksamhetens kvalitet.
• Brister i seriositet och arbetsgivaransvar gällande utländsk arbetskraft.

”Sammantaget uppvisar bolaget misskötsamhet av allvarlig och systematisk karaktär”, skriver Anette Nilsson, enhetschef på Ivo, i ett mejl till TT.

Enligt Ivo berörs omkring 2 000 brukare av beslutet.

Humanas vd Johanna Rastad säger under en presskonferens på tisdagseftermiddagen att hon förvånas av grunderna som Ivo fattat sitt beslut på.

– Att Ivo tar den här typen av beslut baserat på de här grunderna. Det är förvånande för oss, säger hon.

Bolagsledningen meddelar att beslutet överklagas och att en begäran om inhibition kommer att skickas in.

– Vi har siktet inställt på att vi bestrider det här. Vi håller inte med och vi tycker inte att det är rätt beslut. Vi kommer överklaga och kämpa för att det ska bli rätt, säger Rastad.

Ivo skriver att man sedan 2020 tagit emot ett flertal anmälningar från Försäkringskassan gällande Humana, rörande felaktigt utbetald assistansersättning. Företaget ska ha tagit emot ersättning för assistanstagare som inte haft något hjälpbehov alls. Återkraven som riktas mot bolaget uppgår till totalt 100 miljoner kronor.

Avvecklingen av bland annat assistansverksamheten ska ske snarast, skriver Ivo, men vara avslutad senast den 10 februari.

När det gäller bristerna angående utländsk arbetskraft lyfter Ivo flera exempel där Migrationsverket avslagit ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd men sökanden ändå kunnat arbeta illegalt hos Humana.

LÄS MER: Här är kommunerna klagomål på Humana – ”Väldigt allvarligt”

I ett pressmeddelande skriver Humana, som är börsnoterat, att den privata vårdkoncernen på grund av det indragna tillståndet förlorar cirka 2,8 miljarder kronor eller 35 procent av intäkterna.

Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal, säger att hon är djupt oroad – dels för de berörda, dels för hur det påverkar tilliten till välfärden.

– Jag har inte insyn i anmärkningen, men att man stänger ner en så stor del av verksamheten med så här kort varsel, det är både ovanligt och allvarligt, säger hon och fortsätter:

– Vi har tusentals medlemmar som nu är väldigt oroliga och som undrar vad som händer. Kommer man att ha ett jobb att gå till? Vad kommer att hända? Det är många frågor.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) skriver i ett mejl till TT att organisationen inte har någon överblick över hur många kommuner som påverkas.

”Kommunerna har tidigare haft erfarenhet av att utförare slutat med sina uppdrag och kommer att göra allt de kan för att alla omsorgstagare ska få den hjälp de behöver”, skriver Greger Bengtsson, äldresamordnare på SKR, i mejlet.

Börshandeln med Humanas aktie stoppades inför beskedet. När handeln släpptes fri på eftermiddagen rasade kursen 50 procent.

Verksamheten som berörs, i huvudsak personlig assistans, hade 2021 intäkter på 2,8 miljarder kronor och gjorde ett rörelseresultat på 193 miljoner kronor, vilket motsvarar cirka 35 procent av koncernens rörelseintäkter och cirka 39 procent av koncernens rörelseresultat, enligt Humana.

Olle Lindström/TT

Tobias Österberg/TT

Sofie Fogde/TT

Marcus Lindström/TT

LÄS MER: Lista: Här är storspelarna på äldreboendemarknaden

LÄS MER: Topplistor: Störst inom vård och omsorg – covidtestande labbolag uppstickare 

LÄS MER: Örebro bryter med Humana efter upprepade brister – ”Så här får det inte gå till” 

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev