Äldreomsorg
Hjälp till effektivare äldreomsorg
Publicerad: 28 augusti 2019, 11:40
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har gett ut ”Handbok för effektiv äldreomsorg”, med tips om vad kommunerna kan göra och fallbeskrivningar från fem kommuner som lyckats effektivisera sin omsorg.
Foto: MATHIAS BERGELD/BILDBYRÅN
Höj ambitionerna. Analysera. Var uthållig. Det är vägen till bättre och billigare äldreomsorg, enligt en ny handbok.
Ämnen i artikeln:
KvalitetDet finns sätt att möta den demografiska och ekonomiska utmaningen för kommunerna. Att flera har kostnader som ligger betydligt över vad de borde tyder på stora möjligheter att sänka dem och ändå bibehålla kvaliteten.
I somras gav Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ut ”Handbok för effektiv äldreomsorg”, med tips om vad kommunerna kan göra och fallbeskrivningar från fem kommuner som lyckats effektivisera sin omsorg.
– Vi har tittat på kommuner som under fem års tid haft en låg kostnad utan att kvaliteten försämrats, säger Greger Bengtsson, samordnare på SKL.
– En av de viktigaste slutsatserna är att kommunledningarna måste göra en ordentlig analys av sin verksamhet och se vad som ligger bakom höga kostnader. Det kan handla om vilken balans man har mellan särskilda boenden och hemtjänst.
Kommunerna måste också höja ambitionsnivån. Det räcker inte att sikta mot ett medelvärde. De måste ifrågasätta om det verkligen behövs så mycket resurser som i dag, när andra kommuner kan bedriva minst lika bra verksamhet med mindre resurser.
Grundläggande är att ta väl hand om personalen, i allt från schemaläggning och planering till ledarskap.
De effektiva kommuner som lyfts fram i handboken är Markaryd, Täby, Västerås, Trelleborg och Ulricehamn.
De har gjort lite olika saker.
Markaryd har omfördelat resurser från särskilda boenden till hemtjänst. Kommunen har även ett särskilt team som arbetat med trygg hemgång för äldre som hamnat på sjukhus.
Täby har satsat på ett nytt ersättningssystem inom hemtjänsten, som gynnar brukarna och inte vårdgivare som är duktiga på att prisförhandla.
Västerås har vänt en kraftig kostnadsökning inom hemtjänsten genom en ny beräkningsmall för beviljad tid.
Trelleborg har bland annat infört digitalt planeringsverktyg.
I Ulricehamn involveras medarbetarna i planeringen och schemaläggningen.
Ett annat stöd är analysverktyget ”Koll på äldreomsorgen” som tagits fram av SKL och Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA).
Hans Perkiö