onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Här får ovaccinerad hemtjänstpersonal diska och städa

Publicerad: 4 oktober 2021, 12:27

I Arjeplog har 5–6 anställda i hemtjänsten inte vaccinerat sig. Efter att de fått nya arbetsuppgifter har hälften av dem dock bokat tid för att ta sprutan. Foto: Claudio Bresciani / TT, Janerik Henriksson / TT

I Arjeplog får ovaccinerad hemtjänstpersonal inte längre besöka brukarna, i stället får de diska och städa. Kommunal har invänt mot beslutet. Kommunens socialchef Robert Cortinovis säger att han vill skydda de äldre från att smittas av covid-19: ”Vi värnar om de äldre, de svagaste och sköraste.”

Ämnen i artikeln:

Corona i vårdenRegion NorrbottenHemtjänstVaccinationer

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Arjeplogs beslut att ovaccinerad hemtjänstpersonal inte får jobba nära brukarna har väckt stor uppmärksamhet. Mest positiv, säger socialchefen Robert Cortinovis.

– Det är allt ifrån annan personal som jobbar här som tycker att det är rätt beslut, till anhöriga som har hört av sig och som tycker att det är bra att de får möta vaccinerad personal.

De allra flesta som jobbar i kommunens hemtjänst är vaccinerade och får arbeta vårdnära. Robert Cortinovis säger att det är 5–6 anställda som inte tagit sprutan, men att vissa av dem nu ändrat sig. 

– Ungefär hälften av dem har bokat tid för vaccination. De övriga tycker självklart att det här är tråkigt, de vill ju jobba med brukarna. Men samtidigt har vi varit noga med att från arbetsledarhåll vill vi att man ska vaccinera sig. 

Det fåtal personer som inte vill ta sprutan får nu jobba med mer administrativa arbetsuppgifter, som att städa eller diska, säger han. Beslutet kom tätt inpå Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer den 29 september. I Arjeplog tolkades riktlinjerna som att endast vaccinerade ska jobba nära äldre. Det har Kommunal reagerat på. 

Fackförbundets avdelningsordförande för Norrbotten, Zara Leghissa, har sagt till Piteå-Tidningen att de kommer att titta närmare på ärendet och erbjuda juridisk hjälp om deras medlemmar berörs.

LÄS MER: En av fem inom hemtjänsten ovaccinerad. 

Socialchefen Robert Cortinovis är inte orolig för att kommunen agerat fel.

– Vi har som arbetsgivare rätt att ge personer andra arbetsuppgifter under en tid, och det har vi valt att göra nu. Jag är inte orolig för Kommunals granskning, vi har skött det här på rätt sätt inom lagens områden. De anställda bibehåller lönen och så. 

Kan du förstå att det här beslutet har väckt så stor uppmärksamhet?
– Ska jag vara ärlig gör jag faktiskt inte det. Jag tycker att det är tydligt i Folkhälsomyndighetens rekommendationer om hur man ska agera. Vi är en av de minsta kommunerna i Sverige, vi har inte en jättestor personalgrupp och kan kanske agera snabbare än andra. Hade det här rört hälften av personalen så hade vi kanske inte haft möjlighet att klara av det.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev