söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Haparanda stoppar folkets nej i ”kommunala kakburken”

Publicerad: 17 maj 2022, 09:04

Sven Tornberg (C) kan inte lova att politikerna i Haparanda följer resultatet i folkomröstningen om det nya äldreboendet Hemstranden. Foto: Atelje Grodan/Per Nilsson, Riksbyggen

Haparandaborna sa nej till äldreboende på entreprenad. Men bara 28 procent röstade. ”Vi får sätta resultatet i den kommunala kakburken”, säger kommunalrådet Sven Tornberg (C).

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttFolkomröstningPrivat driftÄldreboende

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Det preliminära valresultatet i söndagens folkomröstning blev 78,7 procent nej och 18,6 procent ja till att låta det nya äldreboendet drivas på entreprenad, rapporterar SVT Norrbotten.  

LÄS MER: Privat äldreboende stridsfråga i Haparanda – ”Folk här vill inte ha det så”

Att bara 28 procent av de röstberättigade deltog var lägre än förväntat, enligt kommunstyrelsens ordförande Sven Tornberg (C). Han kan inte ge något löfte om att politikerna kommer att följa utslaget. 

– Vi får sätta resultatet i den kommunala kakburken, skaka om och se vad som ramlar ut. För det är fortfarande så att en folkomröstning är rådgivande. Det är de politiska partierna som är representerade i fullmäktige som bestämmer, säger han till SVT Norrbotten. 

Den styrande alliansen i Haparanda, som består av Centern, Norrbottens sjukvårdsparti, Moderaterna och Kristdemokraterna, vill att äldreboendet ska drivas på entreprenad. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är emot och samlade in namnunderskrifter för att få till en folkomröstning. 

LÄS MER: Lista: Kommunerna som privatiserat mest och minst 

LÄS MER: Forskarråd: Ge fullmäktige makt säga nej till folkomröstningar

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev